У неділю, 22 грудня, у Західному регіональному управлінні Державної прикордонної служби повідомили про значне ускладнення руху на польсько-українському кордоні. Черги почали утворюватися зі сторони Польщі на в’їзді до України ще перед вихідними.

Зараз найбільша кількість автомобілів та автобусів очікує на оформлення перед пунктами пропуску “Краківець-Корчова” та “Шегині-Медика”, повідомляє Zaxid.net.

Люди, які намагаються заїхати до України, повідомляють, що автомобілі вже кілька днів стоять у кілометрових чергах. Це і легкові авто, і вантажівки.

У пункті пропуску “Рава-Руська – Гребенне” черга з легкових авто сягає 4 кілометри, а вантажівок – 11 км. Схожа ситуація і на інших пунктах пропуску зі сторони Польщі.

У чергах стоять не тільки водії, а й люди, які хочуть перетнути кордон пішки. У єдиному пішому пункті пропуску “Медика – Шегині” черга сягає понад сто метрів.

Прикордонна служба Польщі запевняє, що в чергах винні зміни до українського законодавства щодо ввезення вживаних авто.

“Ситуація не залежить від прикордонної служби і викликана, серед іншого, накопиченням вживаних автомобілів, які були придбані в ЄС для експорту в Україну. Це результат змін в українських митних правилах щодо транспортних засобів, що ввозяться з-за кордону, які набудуть чинності з початку наступного року. Тривалі терміни очікування також пов’язані зі змінами в роботі податкових та митних служб України, які набули чинності 8 грудня цього року та безпосередньо впливають на обслуговування прикордонного руху з українського боку кордону”, – повідомила Прикордонна служба Польщі.

Українські прикордонники називають причиною такого накопичення автомобілів наближення новорічних свят.

Gazeta.ua