Людина, яка не визнає Українську державу, не може отримувати український паспорт.

Про це в ток-шоу “Ехо України” заявив політолог Сергій Таран.

“Я просто переконаний, що справді українці мають отримувати свої українські паспорти. Але я не можу уявити собі, щоб людина, яка не визнає Українську державу, отримувала український паспорт. Тому очевидно, що справді українці можуть сюди приїжджати… І, справді, це питання до спецслужб, що це за українці приїжджають за українськими паспортами. Немає колективної відповідальності, але так само немає і колективної безвідповідальності. І всі ті люди, які там щось роблять, кожне, що там відбувається, – це їхні також або відповідальність, або безвідповідальність”, – сказав Таран.

Він наголосив, що має бути великий реєстр тих громадян, які беруть безпосередньо участь у колаборації з окупаційною владою.

“Таких критеріїв може бути кілька. Якщо людина має участь у владі – російській владі, окупаційній – то про який український паспорт ми можемо говорити? Цю людину взагалі треба арештовувати на кордоні. Другий критерій. Якщо людина бере участь у так званих виборах на окупованих територіях, навіть якщо просто голосує, – так, це означає, що вона відмовляється від українського громадянства автоматично. Ніяких біометричних паспортів. Це теж зрозуміло. Я хочу нагадати, що після Другої світової війни в тих країнах, де була фашистська окупація, ті люди, які брали участь у колаборації з фашистами, не могли брати участь у політичному житті ще дуже багато років. Це в демократичній і ліберальній Європі”, – додав Таран.

Він зауважив, що Україна повинна запровадити такий самий режим перевірки і відбору.

“Більше того, насправді в Україні багато хто так намагається зробити. Ми знаємо, що є такий сайт “Миротворець”, який вносить усіх колаборантів в одну єдину базу даних. Це не державний сайт, але вони працюють, і непогано. Так само на Заході ведуть таку саму базу даних щодо українців і росіян. Як це не дивно, але ті санкції, які запроваджує Захід, – це, в тому числі, робота їхніх спецслужб, які відстежують росіян або українців, які беруть участь в колаборації з окупаційною владою. Вони це роблять. А чому не роблять наші спецслужби?”, – сказав Таран.

Він переконаний, що ті громадяни, які там мають російські паспорти, отримали їх добровільно, українські біометричні паспорти не можуть отримати.

“Хочете отримати український паспорт – відмовляйтесь від російського. Можна й обміняти. Але ще велике питання: наскільки легально вони отримали російський паспорт. Якщо ми не запровадимо подібний режим, то це ми просто не будемо поважати самих себе. І тому очевидно, що це не означає, що до всіх українців, які проживають в Криму, щодо всіх ми маємо однаковий підхід. Це не означає, що ніхто з них не може отримати біометричний паспорт. Можуть. Але ті люди, які хоч якимось чином причетні до окупаційної влади, до виборів, до будь-якої колаборації з окупантами, – вони не можуть отримати ні біометричний паспорт, ні внутрішній український паспорт. До них має бути зовсім інший підхід, і цим має займатися не українська міграційна служба, а інша спецслужба, яка зараз займається зовсім іншими справами”, – завершив Таран.

Верховна Рада України ухвалила закон, який передбачає спрощення процедури отримання паспортів особами, які мешкають у зоні проведення Операції об’єднаних сил або виїхали з неї.

Нагадаємо, російське громадянство в період з квітня 2019 року одержали 125 тисяч мешканців окупованого РФ Донбасу.

Раніше стало відомо, що Росія зібралася відкрити додаткові центри видачі паспортів РФ жителям окупованого Донбасу.

Джерело Прямий