У 2019 Різдво у християн західного обряду випадає на середу 25 грудня. В Україні свято буде вихідним днем.

Коли католики святкують Різдво? Віряни відзначають світле свято Різдва Христового 25 грудня щороку. На 24 грудня випадає Святвечір за Григоріанським календарем — останній день посту, в честь якого сім’я збирається за святковим столом.

Католицьке Різдво: історія свята
Різдво відзначають на честь народження Сина Божого у діви Марії в місті Віфлеємі.

У рік народження Ісуса Христа за наказом імператора Августа в Римській імперії, частиною якої була Іудея, проводився перепис населення. А тому всім жителям Іудеї було наказано з’явитися в місто свого народження. Йосип з дівою Марією вирушили до Віфлеєму.

Коли підійшов час пологів, Марія народила сина Ісуса в печері, в якій ховали худобу від негоди.

У момент народження Ісуса Христа на небі загорілася Віфлеємська зірка, яка вказала шлях волхвам до печери, де Діва Марія народила немовля. Вони принесли новонародженому дари і визнали в ньому Царя Божого.

Перші згадки про святкування Різдва Христового західними християнами 25 грудня відносяться до IV століття.

За чотири тижні до Різдва у західних християн починається період Адвента. Це час посту і роздумів на тему другого пришестя Христа. А напередодні самого свята проводиться Святвечір. У цей день їдять тільки відварені зерна ячменю чи пшениці з додаванням меду. Пост закінчується з появою на небі першої зірки.

У свято Різдва Христового в храмах проводяться три Різдвяних богослужіння — на честь Бога-Отця, Божої Матері і християнської душі. У католицьких храмах оформляють вертепи — ясла з Немовлям Ісусом, Дівою Марією, Йосипом, пастухами і домашніми тваринами.
Цей день традиційно проводиться в колі сім’ї – родичі дарують один одному подарунки, відправляють побажання.

Кілька повір’їв пов’язані із заборонами. Не можна, наприклад, в святкові дні займатися рукоділлям. Категорично забороняється полювання. Вважається, якщо мисливець відправиться в ліс — замерзне або стане здобиччю того звіра, на якого збирався полювати.

Ні в якому разі не можна сідати за святковий стіл у старому одязі – рік буде невдалим. Те ж саме чекає на тих, хто прийде одягненим в чорне.

Католицьке Різдво: прикмети
Заметіль в переддень Різдва — до раннього листя.
Якщо Різдво тепле — весна холодна.
Сильні холоди на свято — до багатого врожаю.
Сніг на Різдво — рік буде вдалим.

Як святкують Різдво в різних країнах
У Швеції: тихе свято в колі сім’ї. Запрошувати друзів, навіть найближчих, не прийнято. До святкового столу шведи найчастіше готують індичку, її продають у всіх супермаркетах, хоча набагато більш традиційною вважається свинина. Ще одна шведська традиція — напередодні Різдва пити приготований за особливим рецептом газований напій Юлмуст.

У Німеччині: у багатьох будинках, в церквах і на вуличних площах встановлюються фігури, що зображують Святу родину в різдвяну ніч. Заздалегідь готується різдвяна випічка: пряники і штоллени. До традиційних страв німецького різдвяного столу відносяться також фарширований гусак, свинина з квашеною капустою, запечений короп.

В Англії: люди дотримуються звичая обмінюватися подарунками в день Різдва. З Вікторіанською Англією пов’язаний звичай складати подарунки в Різдвяну шкарпетку.

У Франції: традиційна різдвяна страва — різдвяне поліно або, як його називають у Франції, бюш де Ноель. Це десерт на основі бісквітного рулету з шоколадною начинкою.

В Італії: 24 грудень католики відзначають напередодні Різдва. Більшість італійців не ходять на месу в церкву постійно, але на опівнічної службі в ніч на 25 грудня збирається дуже багато людей.

Джерело: Новини України