Міністерство інфраструктури спільно з Міністерством цифрової трансформації запустили транспортний портал електронних послуг e-transport.gov.ua. За його допомогою компанії зможуть оформити документи на міжнародні вантажні перевезення онлайн.

«Коли перевізник виїжджає закордон, йому потрібен цей дозвіл. Раніше це дійсно був хаос і безлад, суцільні скарги, незрозуміла процедура. Більше того, були зловживання на різних рівнях: у міністерстві, інспекції з безпеки на транспорті. Чиновник займав ключову роль, щоб це працювало погано. Ці електронні рішення дозволяють прибрати чиновника, і будь-хто з учасників ринку зможе отримати дозвіл через цифрову заявку», — повідомив Криклій.

Міністр також додав, що в Україні щороку видають майже 800 000 дозволів на міжнародні автоперевезення та перевезення негабаритних вантажів вручну

За допомогою порталу компанії зможуть забронювати дозвіл на перевезення за 3 хвилини, утім готовий документ доведеться забирати у паперовому вигляді у відповідному пункті видачі від Укртрансбезпеки.

«Після бронювання перевізнику потрібно фізично поїхати і забрати ці дозволи. На жаль, іншого способу отримати дозвіл немає, бо нам їх надають інші країни у паперовому вигляді. Щойно ми зможемо обмінюватися ними електронно між державами, ми внесемо це у процедуру», — пояснив менеджер проєктів Галузевого центру цифровізаціі та кібребезпеки Борис Скляренко.

Надалі у портал мають додати й інші послуги, зокрема і для авіа та морських перевезень.

 

Джерело: Громадське