Лист Єрусалимського патріарха Вселенському патріарху виявився запрошенням на «братське зібрання в любові» та «консультацію», а не проханням на участь у Всеправославному соборі щодо «українського питання».

Лист опублікувало видання Оrthodoxia.info.

В листі немає слів «собор» або «синакс» бо тільки Вселенський патріарх може скликати такі Всеправославні собори. Натомість патріарх Феофіл вживає конструкцію «братське зібрання в любові» та «консультація».

«Анонсована Патріархом Єрусалимським в Москві зустріч предстоятелів в Йорданії без санкції (дозволу – ред.) Вселенського Патріарха перетвориться на таку собі «зустріч старих колєґ», а якщо з санкцією (дозволу – ред.) — в «розбір польотів» Московського патріархату, а це значить, що Кирил Ґундяєв туди не поїде». Таку думку висунув релігієзнавець Ілля Бей.

У листі також позитивно оцінена роль Вселенського патріархату. «Дотримуючись Святих канонів Церкви, ми поважаємо і відстоюємо роль, положення та статус Вселенського патріархату та привілей старшинства вашої Всесвятості, дорогий Брате у Христі».

Лист також прокоментував архієпископ ПЦУ Євстратій (Зоря).

«Тільки Вселенський Патріархат, як Перший Престол, має виключне право скликати і проводити загальноправославні зібрання, про що сказано і в листі. І навіть коли, з плином часу і в будь-якій потребі, зібрання Предстоятелів чи повноважних представників буде скликатися, то воно обов‘язково включатиме в себе Предстоятеля ПЦУ Митрополита Київського і всієї України (чи ним уповноваженого представника ПЦУ). Саме так вказано в Томосі: Митрополит Київський і всієї України має своє місце в Диптиху після Предстоятеля Православної Церкви Чеських Земель і Словаччини та бере участь у всіх загальноправославних зібраннях особисто чи через представництво».

Варто зауважити, що після зустрічі з президентом Росії Путіним, православний патріарх Єрусалиму продовжує гнути проросійську лінію прикриваючи її благими намірами. Так він заявив що хоче «знайти мир серед Церков». Скликати Всеправославний собор по «українському питанню» хоче і РПЦ.

Нгадаємо у 2016 році коли Вселенський патріарх Варфоломій І скликав Всеправославний собор РПЦ відмовилась брати у ньому участь.

Джерело: Духовний фронт України