Родовище Johan Sverdrup в Північному морі містить нафти на $100 млрд

Норвегія завдає удару по екології: 7 січня відкривається велике нафтове родовище
фото Shutterstock
Родовище «Johan Sverdrup», розташоване в норвезьких водах недалеко від кордону з Великобританією, офіційно буде відкрито 7 січня, але вже розділило суспільство на дві протилежні точки зору. Для прихильників це означає не що інше, як відродження нафтової промисловості Норвегії; для критиків це – екологічна катастрофа, яка показує, наскільки важко буде зупинити зміну клімату, пише Financial Times.

«Johan Sverdrup» – це майбутнє норвезької нафти», – захоплено каже Арне Сігве Нілунд, керівник відділу розробки і видобутку компанії Equinor, державної норвезької нафтової компанії, яка є оператором родовища.

«Johan Sverdrup» містить близько 2,7 млрд барелів нафти і є найбільшим добувним родовищем в Західній Європі.

Його головною перевагою як для компанії Equinor, так і для норвезького є те, що нафтові установки живляться від електрики з берега, а не від звичайних газових турбін, тож головним аргументом уряд називає «екологічність» цього проекту, який може використовувати відновлювальну енергію.

«Це неймовірно важливий проект для Норвегії. Нам вдасться видобувати нафту з найменшими викидами», – сказав К’єль-Борге Фрейберг, міністр нафти Норвегії. Він додав, що викиди СО2 на 1 барель нафти з «Johan Sverdrup» становили всього 700 г проти середнього світового показника в 18 кг.

Але, незважаючи на всю цю радість, головним для європейців залишається питання про шкоду нафтової промисловості на навколишнє середовище.

«Johan Sverdrup» – це те, що ніколи не повинно було плануватися або відкриватися. Це ще одне виробництво викопоного палива, яке погіршує екологічні проблеми», – сказав Сільє Лундберг, глава Норвезького товариства охорони природи.

«Незважаючи на те, що настає надзвичайна ситуація в сфері клімату і навколишнього середовища, Норвегія відкриває нове найбільше в Західній Європі нафтове родовище», – написала в Twitter відома шведська екоактивістка Грета Тунберг.

Гігантське родовище обіцяє заробити для норвезької держави $102 млрд за 50 років його існування.

В знак його важливості для Норвегії – де видобуток нафти неухильно падає з початку століття – в офіційному відкритті 7 січня візьмуть участь як король, так і прем’єр-міністр.

Родовище буде давати 450 000 барелів нафти в день вже влітку, а на піку після другої фази розробки воно повинно досягти 660 000 барелів.

Нагадаємо, кліматологи назвали ТОП-20 компаній, які викинули в атмосферу найбільше СО2 з 1965 року. Переважна більшість із них – це нафтовидобувні компанії.

Джерело: mind