В Івано-Франківському міському перинатальному центрі сталася трагедія – в ніч з п’ятниці на суботу, 4 січня, померло немовля, пише Курс.

Сьогодні директор КНП “Міський клінічний перинатальний центр Івано-Франківської міської ради” Сергій Стефанко прокоментував смерть новонародженої дитини:

“У інтернет-мережі оприлюднено інформацію, що у нашому закладі померла новонароджена дитина. Це правда. Прикро. Співчуваємо. Ніхто нічого не приховує і не може приховати. Але це конфіденційна інформація – інформація, яка стосується дуже вузького кола людей.

Так ось, повідомляємо, що сім’я, якої безпосередньо стосується дана неприємна подія, до закладу, до лікарів претензій не має. Цей та інші подібні випадки не належать до публічної інформації, тому ми нічого не коментуємо. Втім, декому хочеться з цього зробити скандал, шоу. Не можна з усього робити шоу, не можна бути такими черствими до чужого горя, треба мати хоч трохи совісті і співчуття”.

Цей коментар з’явився після того, як інформацію з власних джерел опублікували в місцевих медіа.

Нагадаємо, три місяці тому в Міському перинатальному центрі померла породілля. КУРС писав тоді, що у Франківському міському перинатальному центрі після пологів померла 27-літня жінка – залишила сина. Директор Міського перинатального центру Сергій Стефанко також уникав коментарів журналістам. Аж після публікацій у ЗМІ та розголосу в соцмережах на сторінці КНП “Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр” з’явився допис про смерть породіллі.

Родина померлої тоді звинуватила медиків у злочинному недбальстві і домагається притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Редакція КУРСу нагадує керівницту перинатального центру, що смерть дитини в комунальному закладі, який фінансується міською громадою і надає медичні послуги тисячам мешканок міста, – це не “неприємна подія” і не таємна приватна інформація. Це факт, який є предметом громадського інтересу і належить до суспільно значущої інформації відповідно до ЗУ “Про інформацію”.

Наголошуємо, що журналісти не оприлюднювали персональні дані родини, яка втратила дитину, а лише повідомили про смерть немовляти і звернулися до Стефанка, аби перевірити інформацію. В цьому нема ніякого “шоу” чи “скандалу”, як вважає директор, натомість це привід для серйозної фахової перевірки, як і трагедія з молодою матір’ю. Громадськість має право знати, що відбувається в її медичному закладі, чи належним чином там надаються послуги.

Редакція сподівається від керівництва Центру чітких і аргументованих результатів перевірки і публічних пояснень причин цих трагедій.

Джерело: 0342