Якщо дівчинку хвалити за те, що вона зробила: дуже смачно, дуже красиво – в результаті формується таке бачення, що визнання мене прийде тільки за мої заслуги. Визнання мене прийде тільки за те, що я зробила. Це принцип, який знищує жіночність.

Хлопчиків і дівчаток потрібно хвалити по-різному
Дівчаток не треба хвалити за зроблене. Ви сприяєте її деградації. Якщо дівчинку хвалити за те, що вона зробила: дуже смачно, дуже красиво – в результаті у неї формується таке бачення, що визнання мене прийде тільки за мої заслуги. Визнання мене прийде тільки за те, що я зробила. Це принцип, який знищує жінку.

Здоровий стан речей – я гідна любові, тому що я є, тому що я – розумниця, тому що я – господиня, бо я – помічниця, тому що я – принцеса, тому що я – фея на кухні.

Ось тоді у жінки здорова психіка, тому що схвалюють її саму природу, тобто щоб мені отримати любов, треба просто залишитися собою. Ось у чому принцип виховання дівчинки. Якщо ви починаєте її хвалити за заслуги, то вона відразу починає думати: мене саму хвалити нема за що, любов я можу тільки заробити, будуть заслуги – буде любов.

Хлопчики – повністю навпаки. Мами дуже люблять говорити: ти у мене такий красень, такий розумничок, такий молодець. Начебто добре. Насправді, тільки сприяєте деградації чоловіка, тому що йому ввижається, що він сам по собі хороший. А чоловікові добре, тільки якщо він чогось досягає.

Тому, щоб хлопчика спонукати до того, щоб він удосконалювався і відчував себе щасливим в результаті, йому треба говорити про його заслуги: дуже красиво зроблено, дуже майстерно, дуже вміло. Хлопчику всі ці ласкаві слова потрібні в меншій мірі, тому що його природа розвиватися. Йому потрібна похвала за те, що він досяг.

Замість того, щоб сказати: зайченя, сонечко, – для хлопчиків дуже важливо, щоб ви усім гостям показували їхній літак, зроблений з лего. Це важливіше ніж всі сонечка, лапонька, зайченя. «Подивіться що він зробив, вгадайте хто це зробив. Правильно, це Альошка зробив, це син мій », – це набагато більша похвала, більший стимул для хлопчика.

А дівчинка не стане кращою, якщо її супом пригощати весь район. Вона просто зрозуміє, що вона повинна відгрібати за все життя, і район годувати супом. Вона не заслужить більше ніколи любові, поки всіх супом не нагодуєш. Дайте дівчинці розуміння, що вона досконала і прекрасна сама по собі, що кохання і визнання їй заслуговувати не потрібно, що ви любите її і захоплюєтеся нею просто тому, що вона є…

Автор: Руслан Нарушевич, уривок з лекції «12 загадок для мами і тата»

Джерело: Мандри