При умові отримання префектами додаткових повноважень їх доцільно обирати прямим голосуванням, вважає депутат Харківської обласної ради Юлія Світлична.
Ніяких «державних уповноважених» в місцевому самоврядуванні бути не може – Світлична
У дописі в соцмережі Facebook Юлія Світлична прокоментувала місцеві вибори в Україні у 2020 році.

За її словами, якщо зміни до Конституції України щодо децентралізації влади будуть прийняті, то місцева система влади буде формуватися по-новому.

«У разі наділення префекта додатковими повноваженнями, такими як участь в економічному і соціальному управлінні регіону шляхом координації територіальних органів влади, доцільно префектів не призначати, а обирати прямим голосуванням. Довіра людей – основа ефективної роботи. Реформи повинні бути масштабними, а найкращий конкурс-це вибори», – написала вона.

На думку Юлії Світличної, Президент України повинен мати пряме право звільнення префекта, якщо в регіоні не забезпечена ефективна реалізація державних програм.

Нагадаємо, замість обласних державних адміністрацій в Україні з’являться Офіси префектів з новими функціями і повноваженнями. Проект Закону про внесення змін до Конституції України, який ініціював Президент України Володимир Зеленський, зареєстровано у Верховній Раді України 13 грудня.

Законопроект передбачає розширення повноважень влади на місцевому рівні і заміну державних адміністрацій на префектури, які будуть стежити за законністю рішень місцевих рад.

Крім того, законопроектом передбачено, що у разі ухвалення головою громади, радою громади, окружною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України та створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, Президент України за поданням префекта зупиняє дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного Суду України, тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, окружної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого.

Джерело: Справжня варта