У той час, як в Україні Оболонський районний суд Києва заочно засудив Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі, в Росії розгорівся новий скандал з експрезидентом України. Через суди Янукович віджав ділянку з озером в заповідній зоні у жителів Сочі.

Люди скаржаться, що він обманним шляхом скуповує у них землі, пише «Обозреватель».

Оформлює на співмешканку

Офіційним покупцем землі є співмешканка Януковича Любов Полежай. Вона стала громадянкою Росії та змінила прізвище на дівоче – Садикова. Спершу Полежай відсудила в адміністрації Сочі 1 га у Хостинском районі міста. А суду пояснила, що вибрала собі ділянку, за свій кошт виготовила схему для кадастрової карти. Але Департамент архітектури, містобудування та благоустрою адміністрації міста чомусь відмовив.

І Центральний суд Сочі зобов’язав чиновників внести ці дані в кадастрову карту курортного міста. Зараз Любов Садикова знову звернулася за «захистом» в російський суд – цього разу адміністрація міста не захотіла узаконити 2,2 га землі для сільськогосподарського використання в селі Прогрес (Великий Сочі).

Чиновники пояснювали суду, що ділянка частково розташована в охоронній зоні, адже там розміщена розподільна міська електрична мережа, у якій заплановані ремонт і реконструкція.

«І, за правилами землекористування і забудови муніципального утворення міста-курорту Сочі, ділянка розташована в зоні забудови індивідуальними будинками садибного типу. І не призначена для сільськогосподарського використання», – запевняли вони служителів Феміди.

Але суд постановив задовольнити всі забаганки колишньго президентського подружжя. А відмову чиновників визнав незаконною.

Вирощували чай і смажили шашлики

Селище Прогрес, на території якого сім’я колишнього президента захоплює території, розташоване в мальовничому місці знаменитого курорту – на гірському схилі в межиріччі Мацеста й Агура і неподалік від берега Чорного моря. Рієлтори пропонують тут ділянки під індивідуальну житлову забудову ціною $22-74 тис. за 6-8 соток. Тобто вартість придбаної Януковичем землі можна оцінити майже в 3 млн доларів.

Журналісти поспілкувалися з тутешніми жителями в соцмережах, які просто в шоці від того, що відбувається. «Там рівне місце, озеро, природа і особливо цінні землі. Там вирощували чай, фундук. Тепер заповідники віддають під забудову», – розповідає місцевий житель Ігор. За його словами, раніше тут був фруктовий сад, який також вирубали для будівництва котеджів.

Водночас місцевим прекрасно відомо, хто захоплює землю. «77 га пішли під індивідуальне житлове будівництво, 7 га – під міське кладовище, та плюс Януковичу 3 га під підсобне господарство в самому центрі села (колишньої Абазінки) з озером, на якому всі шашлики безкоштовно смажили. Бог із тим Януковичем, але коли похорони відбуваються, там не роз’їхатися – дорога вузька», – скаржаться вони в соцмережах.

Кілька років тому, як розповідають містяни, перший особняк і земельну ділянку, які дуже нагадують мініатюрне Межигір’я, Янукович спорудив на вулиці Єсауленка. Тоді у них почалися проблеми з водою, яку через будівництво стали часто відключати.

Торік навколо напівзруйнованої будівлі НДІ культурології (по сусідству з маєтком Януковича) виріс паркан і з’явилася охорона, потім пішов під знесення один із корпусів історичної будівлі. Сочинці підозрюють, що на цю територію теж поклав око український експрезидент-втікач.

Джерело: Волинські новини