69% українців переконані, що єдиною державною мовою в Україні має бути українська, 12% населення України вважає, що російська мова має бути другою державною.

Про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження «Патріотизм, мова та зовнішньополітичні пріоритети», проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова, оприлюднені 21 січня.

«Щодо статусу російської мови, то більшість українців уважає, що російська мова має вільно використовуватися у приватному житті, але українська залишається єдиною державною (69%), статус російської мови як офіційної в окремих регіонах України підтримують 15%, а як другої державної, поряд з українською, — 12%», — йдеться в дослідженні..

Зокрема, громадська думка щодо цього питання має регіональні розбіжності. Наприклад, за даними опитування, у Західному регіоні менше 1% населення хоче, щоб російська мова стала другою державною, у Центральному регіоні таке бажання виявляють лише 4%, у Південному — 14%, у Східному — 31%.

Додамо, загальнонаціональне дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 13 по 18 грудня 2019 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Автор

Удовенко Олександр