Нові вимоги до пенсіонерів – навіщо купувати страховий стаж

За умовами пенсійної реформи, обов’язковий пенсійний стаж для українців складатиме 35 років, тому громадянам надана можливість докупити роки стажу, яких не вистачає для виходу на пенсію.

Згідно до законодавства, придбати можна до 5 років стажу, при цьому ціна за рік доходить до суми у приблизно 25 тисяч гривень.

Ціна стажу розраховується за спеціальною формулою, головним показником в якій є розмір єдиного соціального внеску. Наразі ЄСВ складає 1039 гривень.

Згідно до цієї формули, Стаж = ЄСВ * Коефіцієнт * Кількість місяців.

Коефіцієнт визначається відповідно до кількості років, які хоче придбати громадянин. Так, для одного року він становитиме два, а для двох, трьох, чотирьох і п’яти – 1.8, 1.6, 1.4 і 1.2 відповідно. За цією формулою, 1 рік стажу оцінять в 24 936 гривень, а п’ять – вже в 74 808 гривень.

Варто зазначити, що розмір ЄСВ залежить від розміру мінімальної зарплати, тому він зросте з 1 липня 2020.

Як докупити пенсійний стаж: таблиця розцінок
Як докупити пенсійний стаж: таблиця розцінок
Також передбачена можливість придбати стаж у розстрочку, що дозволяє суттєво зекономити, так як з формули у цьому випадку прибирають коефіцієнт, тому рік стажу коштуватиме приблизно 12 500 гривень незалежно від кількості докупленных років. При цьому нарахування пенсії почнеться лише після повної виплати розстрочки.

Наразі в Україні існує вимога до страхового стажу у 27 років. Передбачається, що до 2028 року половина пенсіонерів не матиме достатнього стажу.

Джерело: акцент