У Національному банку рекомендували українцям менше користуватися готівкою та переходити на безготівкові розрахунки у зв’язку з ризиком поширення коронавірусу.
Як повідомляють в НБУ, найкращі способи розрахунків, які найменш вразливі для передачі вірусів, — безконтактні, тобто за допомогою чіпованих платіжних карток, Apple Pay, Google Pay, розумних годинників тощо.

Також НБУ рекомендує:

мити руки після використання банкнот та монет,
не торкатися до обличчя після готівкових розрахунків,
періодично дезінфікувати платіжні картки, мобільні телефони та інші пристрої, а також ручки, якими розписуються у банківських квитанціях.
«Запобіганню поширенню вірусу також ефективно сприятиме наявний зараз високий рівень автоматизації оброблення банкнот гривні», — додають у Нацбанку.

Там зазначають, що оброблятимуть гривні за новим алгоритмом у зв’язку з коронавірусом:

Отриману готівку від банків направлятимуть до спеціальних сховищ, де її триматимуть 14 днів (це довше, аніж вірус здатен вижити на поверхні банкнот та монет);
Після 14 днів зберігання у спеціальних сховищах обробку готівки здійснюватимуть за допомогою спеціальних машин;
Придатні для обігу банкноти та монети оброблятимуть термічно: їх поміщатимуть у термоусадкову плівку та у спеціальних печах піддаватимуть температурному «шоку» (160 градусів за шкалою Цельсія).

джерело: громадське