Спробуй приготувати сулугуні за рецептом у домашніх умовах.

Сир сулугуні має характерну еластичну шарувату консистенцію і ніжний вершковий смак.

Сулугуні нарівні з бринзою відноситься до категорії розсільних сирів, тобто таких, що дозрівають і зберігаються в глечиках або бурдюках із соляним розчином. Цей найдавніший кавказький спосіб приготування сирів далеко не завжди зручний і застосовний у наших сучасних умовах.

Тим не менш, ти маєш можливість покуштувати сама і пригостити друзів домашнім сулугуні. Рецепт приготування цього смачного сиру читай на нашому сайті.

Для виготовлення сулугуні за рецептом потрібно коров’яче молоко, але ти можеш взяти й інше – козяче, овече і навіть буйволове, якщо таке опиниться раптом під рукою.

Сулугуні можна їсти просто так, з лавашем, овочами і зеленню, або ж використовувати в рецепті інших страв.

Сулугуні – інгредієнти:

4 л 3,2%-го молока,
1 г сичужного ферменту,
2 лимона,
1 ч. ложка солі,
1 склянка води,
для сольового розчину:

2 склянки солі,
2 л води.
Сулугуні – рецепт приготування:

Спочатку приготуй закваску. Для цього 1 г сичужного ферменту розчини у склянці води кімнатної температури і відміряй 1/10 частина розчину, тобто 20 мл.
З лимонів видави сік, приблизно 0,5 склянки.
Додай у молоко лимонний сік і розведений фермент і гарненько перемішай.
Постав молоко на повільний вогонь, нагрій до 30°C і додай 1 ч. ложку солі.
Постійно помішуй молоко на вогні протягом 7-10 хвилин, поки воно не згорнеться, і сирна маса не почне відділятися від сироватки.
Потім перелий цю масу в друшляк зі складеною в кілька шарів марлею і дай стекти сироватці.
Зав’яжи сирну масу в марлі. Зверху помісти гніт вагою 1 кг і залиш на 40-60 хвилин.
Отриманий сир поріж на шматки і відправ на сковороду. Помішуючи дерев’яною лопаткою в одному напрямку, тримай сир на повільному вогні протягом 3-5 хвилин, щоб із нього випарилася зайва рідина. Коли сир почне тягнутися нитками, зніми його з вогню.
Переклади сирну масу в друшляк, застелений кількома шарами марлі, зверху також загорни краї марлі на сир і знову помісти під гніт.
Настоюй сир протягом 40-60 хвилин, поки з маси не почне формуватися щільна сирна куля. Потім занур його в крижану воду на 1-2 хвилини.
Приготуй розсіл, розчинивши сіль у воді. Опусти сир у сольовий розчин. Сулугуні буде готовий за 2-3 години.
Сир сулугуні може зберігатися в холоді у соляному розчині до 3 місяців.
Смачного!

джерело: точка нет