Команда Володимира Зеленського обіцяла «посадки». Головною «жертвою» призначений Петро Порошенко

Більше року тому в Києві з’явилися перші білборди Володимира Зеленського з написом «весна прийде – садити будемо». За цей час нової влади вдалося «посадити» тільки автора слогану, сценариста Кварталу 95 Олександра Кабанова, в крісло народного депутата від Слуги народу. Вироків по колишнім топ-чиновникам і бізнесменам практично немає. LIGA.net вирішила розібратися, як у Зеленського готуються виконувати передвиборчу обіцянку.

ЗА ЩО ХОЧУТЬ «ЗАКРИТИ» ПОРОШЕНКО

5 березня, в день звільнення Рябошапки, глава фракції Слуга народу Давид Арахамія заявив журналістам, що «останньою краплею» в долі екс-генпрокурора стало непідписання підозри Порошенко. «Все готово до підписання підозри, але ніхто нічого не робить», – сказав тоді нардеп.

Мова про проект підозри, яке 4 березня опублікувала Українська правда . Рябошапка підтвердив LIGA.net , що саме цей документ Державне бюро розслідувань направило йому на підпис. Згідно з текстом, Порошенко підозрюють у зловживанні службовим становищем і захопленні державної влади. Підозра стосується двох епізодів – призначення двох членів Вищої ради правосуддя і заступником глави Служби зовнішньої розвідки.

Перший епізод . Згідно із законом, президент може призначити двох членів ВСП за своєю квотою за рекомендацією комісії, яка проводить для цього відкритий конкурс. Однак після оголошення конкурсу і його припинення Окружним адмінсудом Києва Порошенко змінив умови конкурсу – якщо комісія не визначається, то президент сам може їх призначити. Що він і зробив.

Другий епізод. Влітку 2018 року Порошенко призначив першим заступником голови зовнішньої розвідки скандально відомого Сергія Семочко . За версією ГБР, глава розвідки не готував на Семочко уявлення, чого вимагає процедура. Порошенко нібито сам дав вказівку підготувати проект указу.

Нардеп від СН Олександр Качура вважає підозра обгрунтованим. «Є рішення суду (по ВСП, – ред.), Яке забороняло це робити, але президент все одно призначає в останні дні своєї каденції», – повідомив він в коментарі LIGA.net .

LIGA.net звернулася за коментарем до Порошенка і його адвокатам, однак на момент виходу матеріалу відповів лише захисник п’ятого президента Ілля Новіков, який заявив, що «коментувати поки нічого».

Детальний розбір справ проти Порошенка читайте в матеріалі: Між свободою і в’язницею. Що чекає Петра Порошенка

ЩО НЕ ТАК З Підозрами

Екс-генпрокурор Рябошапка пояснив LIGA.net , що не підписував підозра ГБР по Порошенко через його «юридичній нікчемності» і «бездоказовості».

Більш того, Рябошапка заявив, що передав справу по 364-й статті (зловживання владою) в НАБУ, оскільки саме Антикорупційне бюро має розслідувати такі справи проти президента. Тобто підозра ГБР втратило актуальність, оскільки складалося не уповноваженою органом.

Екс-генпрокурор Рябошапка встиг перед звільненням передати справу Порошенко в НАБУ. Тому проект підозри ГБР втратив актуальність
«Це означає, що весь цей час ГБР займалося не своєю справою, витрачало державні гроші і робило експертизи, які можуть бути поставлені під сумнів, оскільки призначалися не уповноваженою особою», – пояснив LIGA.net партнер юридичної компанії Equity Ярослав Зейкан.

У прес-службі НАБУ повідомили LIGA.net , що не володіють інформацією про те, чи визначена подслседственность в цій справі за ними, і якщо так, то чи прийшли матеріали фізично в бюро.

ЩО ГОВОРЯТЬ У Зеленського

Нардеп Качура вважає, що слідство підготувало «нормальну доказову базу» проти Порошенка. Він упевнений, що справа не розвалиться в суді. «З процесуальної точки зору зараз потрібно зачепитися за якесь виробництво, прийняти запобіжний захід і далі розслідувати інші справи. А потім за сукупністю вже засуджувати », – вважає Качура.

Співрозмовник LIGA.net в керівництві фракції СН розвиває думку Качури. «У ГБР є напрацювання і по Укрексімбанку. Є ще Ленінська кузня. Тому може бути формально одна підозра, щоб почати і закрити (Порошенко – ред.), А зверху накинеться ще два-три справи », – пояснює він.

Співрозмовники говорять, що Офіс президента ставить завдання знайти нового генпрокурора, у якого «не здригнеться рука» підписати підозра Порошенко. У цій ролі фракція бачить нардепа від СН Сергія Іонушас .

У президента розглядають і інші кандидатури, які мають досвід роботи в адвокатурі та правоохоронних органах, повідомив LIGA.net нардеп Качура, відмовившись називати їх прізвища. «Взагалі добре, якщо адвокат стане генпрокурором. Це буде хороша практика », – вважає він.

У ГБР є напрацювання і по Укрексімбанку. Є ще Ленінська кузня. Тому може бути формально одна підозра, щоб почати і закрити Порошенко, а зверху накинеться ще два-три справи
Співрозмовник LIGA.net в Офісі президента повідомив, що на посаду генпрокурора розглядалася і т.в.о. директора ГБР Ірина Венедиктова . «Міжнародники вже починають говорити про те, що на конкурсі на директора ГБР у Венедиктової буде конфлікт інтересів, оскільки вона була нардепом від СН. І оскільки генпрокурор призначається без всіх цих моделей, у нас і виникла думка перекинути її в ГПУ. Однак, станом на сьогодні вона не планує очолювати ГПУ », – розповідає співрозмовник.

При цьому він ставить під сумнів менеджерські якості Іонушас. «Він рішучий юрист. Але генпрокурор повинен бути менеджером вищої ланки. Іонушас виглядає як начальник департаменту, а не як генпрокурор », – вважає співрозмовник в керівництві ОП. За його словами, на даний момент президент ще не визначився з кандидатом.

За інформацією LIGA.net , спочатку Іонушас розглядала як заміну для спеціалізованого антикорупційного прокурора Назара Холодницька, термін повноважень якого закінчується восени 2020 року.

ЩО ГОВОРЯТЬ У ПОРОШЕНКО

Партія Європейська солідарність вважає підозра ГБР «політично вмотивованою справою». «Люди явно чекали чогось іншого, а не захоплення державної влади законно обраним президентом. Було дуже багато звинувачень, щоб зараз бачити такі абсурдні підозри. Це вказує на те, що ці справи клепають під замовлення », – повідомила нардеп від ЄС Вікторія Сюмар в коментарі LIGA.net .

Згоден з нею і адвокат Зейкан. «Президент не повинен навіть обговорюватися на цю тему. В ЄСПЛ це може бути сприйнято як тиск на судову систему. Це абсолютна безграмотність наших чиновників. Вони не можуть говорити, коли саме будуть посадки. Це робота на публіку », – вважає юрист.

Люди стурбовані поширенням інфекції та економічною кризою. Нікому не буде цікаво спостерігати за цим серіалом. Він перестав відігравати роль мобілізуючого чинника навіть для електорату Зеленського
На думку Сюмар, в історії з «посадкою» Порошенко влада думає категорією рейтингів. «Вони знімали серіали, вони розуміють, що таке шоу … Це робиться для того, щоб Порошенко потрапив в суд і це все перетворилося в багатосерійне шоу», – додає Сюмар.

Вона вважає, що команда Зеленського не отримає очікуваного електорального ефекту. «Україна опинилася перед настільки серйозними викликами. Зараз, коли люди будуть стурбовані поширенням інфекції та економічною кризою, нікому не буде цікаво спостерігати за цим серіалом. Він перестав відігравати роль мобілізуючого чинника навіть для електорату Зеленського », – зазначила Сюмар.

За її словами, команда Порошенко усвідомлює, що для нового генпрокурора підозра п’ятого президенту буде одним із головних завдань. Але партія готова до подібного сценарію, а лідер ЄС не збирається виїжджати з країни.

АЛЕ ЯКІСТЬ НЕ ГОЛОВНЕ

4 березня Зеленський подарував правоохоронним органам календар, нагадавши, що «на дворі вже весна». Однак до суду передають й не календар, а матеріали справи з доказами. ДБР розслідує десяток справ проти Порошенка, але підготувало підозра тільки за двома з них. І, судячи з коментарів юристів, цей документ теж можна комусь подарувати.

Журналіст LIGA.net звернув увагу одного з керівників партії Зеленського на якість підозри. У відповідь на це співрозмовник погодився, що воно не бездоганне. «Але, з іншого боку, уявляєте, як буде виглядати, якщо прийде новий генпрокурор і не буде підписувати. Старі підозри він не підписує, а нових поки немає. І він теж буде виглядати лохом », – сказав депутат.

джерело:108