Емі Кадді вважає, що люди недооцінюють те, як поза під час сну впливає на наші думки і емоції.

Гарвардський психолог Емі Кадді вважає, що люди недооцінюють те, як поза під час сну впливає на наші думки і емоції. Дослідження привели Кадді до досить несподіваних ідей.

Прийнято вважати, що людська поведінка є лише відображенням її емоційного стану. Наприклад, ми приймаємо горду позу з розправленими плечима і піднятою головою, тому що відчуваємо впевненість у власних силах. Але дослідження Кадді доводять, що і зворотна схема так само є правильною. Ми можемо стати більш впевненими в собі, просто прийнявши позу сили або потягнувшись вранці.

Кадді вважає, що цим відкриттям ми можемо скористатися в нашому повсякденному житті. Зокрема, вона згадує про те, що наша робота над собою повинна починатися з раннього ранку — як тільки ми відкриваємо очі. Ось про що говорить психолог:

«Очевидно, що це двонапрямний ефект. Іншими словами, дія може дійсно слідувати за емоційним станом. Але люди, які прокидаються ось так (в цей момент Кадді підняла руки таким чином, що вони утворили букву V) — вони дуже щасливі».

Точно так само ви можете почати свій день на мінорній ноті, якщо прокинетеся, згорнувшись калачиком, як кішка. Кадді пояснює:

«У нас є певні, хоча поки попередні, докази того, що люди, які прокидаються в позі ембріона, відчувають набагато сильніше напруження».

Кадді підсумовує:

«У позі ембріона сплять близько 40% людей, через що вони відчувають себе менш впевненими в собі протягом дня. Тепер помножте цей один початок дня на цілі тижні, місяці, роки життя, і тоді ви зрозумієте, що один такий ранок, коли ви прокинулися з поганим настроєм, перетворюється просто в нескінченний ланцюжок страждань».

Дослідження Кадді дозволяє нам зрозуміти те, що впоратися з цим постійним внутрішнім похмурим станом може бути так само легко, як навчитися вставати з правої ноги. І нічого, що спочатку ви будете імітувати щасливий стан, оскільки незабаром ця імітація перетворитися в вашу природну звичку.

А звичка, як то кажуть, — друге щастя.

Підписуйтеся на наш Телеграм канал, щоб бути в курсі всіх актуальних новин