У США вперше почали тестувати вакцину проти коронавірусу на людях – її ввели чотирьом добровольцям.

Про це повідомляє AP.

Експеримент провели науковці Вашингтонського науково-дослідного інституту Kaiser Permanente в Сіетлі.

“Зараз ми – команда коронавірусу. Кожен хоче зробити все можливе у цій надзвичайній ситуації”, – наголосила керівниця дослідження доктор Ліза Джексон.

Про причини свого рішення взяти участь у експерименті розповіла одна з чотирьох добровольців. За словами жінки, для неї це “дивовижна можливість щось зробити” у той час, коли люди почуваються безпорадними проти коронавірусу. Вона додала, що після ін’єкції почувається чудово.

У подальших планах медиків – тестування вакцини на 45 добровольцях у віці від 18 до 55 років. Кожен з них повинен буде отримати дві дози препарату з перервою в один місяць. Водночас деякі з ретельно відібраних здорових добровольців отримають більш високі дози, ніж інші. Так лікарі хочуть перевірити, наскільки сильною має бути дія препарату.

Також дослідники мають намір перевірити наявність будь-яких побічних ефектів від вакцини і зробити аналіз зразків крові, щоб переконатися, що препарат активізує імунну систему людини. Проте навіть у випадку успішного тестування, масове виробництво вакцини вимагатиме 12-18 місяців.

Нагадаємо, в Італії заявили про позитивний результат лікування хворих коронавірусом препаратом проти ревматоїдного артриту “Тоцілізумаб” (Tocilizumab).

Також повідомлялося, що головний санлікар України Віктор Ляшко з трибуни Верховної Ради заявив, що чотири людини в Україні отримали коронавірус всередині країни, вони не подорожували за кордон.

Підписуйтеся на наш Телеграм канал, щоб бути в курсі всіх актуальних новин