Відмова від мучного та солодкого приносить користь тільки, якщо це необхідно за медичними показаннями, впевнені дієтологи.

Відмова від мучного та солодкого приносить користь тільки, якщо це необхідно за медичними показаннями, впевнені дієтологи. Частіше цю дієту використовують для схуднення, але результат далеко не завжди відповідає очікуванням, інформує Ukr.Media.

Дієтолог пояснює: виключивши борошняне зі свого раціону, люди починають скидати вагу практично на очах. Але не всі розуміють, що йде не жир, а рідина. Річ у тому, що вуглеводи, які ми отримуємо в основному з мучного, містяться в організмі у вигляді глікогену — кожен грам вуглеводів утримує біля себе 3-4 грами води. Відмовившись від мучного, людина починає відчувати безсоння, нудоту, запаморочення, а головне, сповільнюється її мозкова діяльність. Щоб заповнити недолік вуглеводів, які є головним постачальником енергії, організм починає використовувати кетони — вуглеводневі частинки. Їх використання призводить до неприємного запаху з рота, слабкість і хронічної втоми. Поступово організм звикає до «нового палива», симптоми втоми зникають, проте бути стовідсотковим замінником постачальника енергії кетони не можуть.

Відмова від виробів зі злакових на 20-30 днів впливає на рівень нейромедіатора серотоніну в мозку. А значить, чим менше вуглеводів, тим гірше психічне здоров’я. Крім того, злакові допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань, інсульту, ожиріння і навіть цукрового діабету другого типу.

Фахівці асоціації роз’яснюють: вуглеводи є основним джерелом енергії для роботи всіх органів, росту і поділу клітин. Недоотримуючи вуглеводи, організм виявляється в екстремальній ситуації: він спочатку витрачає запаси глікогену, а потім і жирів. У цей період його нирки отримують колосальне навантаження, від чого страждає весь організм.

Теоретично від мучного можна зовсім відмовитися, але при цьому організм повинен отримувати всі ті корисні речовини, які містяться в борошняному, з інших продуктів. На практиці робити цього не рекомендується. Так, пшениця і жито містять від 10 до 13 відсотків білка, від 6 до 70 відсотків вуглеводів, від 2,5 до 4 відсотків жирів. Всього лише 200 грамів хліба в день покривають потребу людини на 25-30 відсотків від добової норми білків, на 30-40 відсотків вуглеводів. Крім того, хліб дозволяє частково задовольнити потреби організму в кальції, фосфорі, калію, магнію і залізі. Плюс, звичайно, білки.

Німецькі вчені встановили, що, відмовившись лише від хліба, людина позбавляється антиоксидантів, які перешкоджають розвитку раку товстої кишки. До речі, німецькі експерти запевняють, що в хлібній скоринці корисних речовин набагато більше, ніж у м’якуші. Більш того хлібобулочні вироби з темно-коричневою скоринкою, на відміну від слабо пропечених, зі світлою кіркою, містять корисних антиоксидантів у вісім разів більше. І з’являються ці корисні речовини тільки в печених виробах — в борошні їх немає.

Якщо ж говорити про користь дієти без мучного, дієтологи різних країн в один голос стверджують: відмовлятися слід тільки від виробів з рафінованого борошна: хліба і булок з білого борошна, печива та іншого. Так після вживання борошняних виробів з цільнозернового борошна навіть у невеликих кількостях, крім того, що людина отримує велику кількість корисних речовин, вона ще довго не відчуває почуття голоду. А після виробів з рафінованого борошна вже через нетривалий час виникає бажання що-небудь з’їсти.

Підписуйтеся на наш Телеграм канал, та дізнавайся першим !!!