В Україні з’явилася перша “червона зона”, закрита на в’їзд і виїзд.

Це “заробітчанських” село Колінківці під Чернівцями, раптово стало епіцентром коронавируса в країні. У цій буковинській глибинці вже підтвердили 11 випадків захворювання, ще кілька десятків – під підозрою. Вони зробили тести і чекають результатів. Що становить половину хворих в Чернівецькій області (25 осіб), що стала українським Ухань. Всього в Україні заразився 41 осіб.

З Буковини, як і з усієї Західної України, багато років масово виїжджали на заробітки в Європу, в основному в Італію. А з початком епідемії також масово почали повертатися – і привозити з собою коронавірус.

Як живе закрите село і чому там множаться заражені, дізнавалася “Країна”.

Родина молдавського митрополита

Коли 19 березня підтвердилися більше десяти випадків зараження, перед Колінківці поставили блокпост з бетонних блоків, поліцією і медиками, який міряють температуру у водіїв і пасажирів машин. Впускають туди тільки місцевих і нікого не випускають.

Колінківці – велике село, з 5 тисячами мешканцями, 300 з них – постійно на заробітках. Остюда родом – митрополит Кишинівський і всієї Молдови Володимир (Кантарян).

Половина місцевих заробітчан в березні повернулися додому – пересидіти на батьківщині карантин. За різними підрахунками, всього на Буковину приїхало мінімум 1,5 тисячі заробітчан з Італії, і продовжують їхати.

У Колінківці впускають тільки місцевих і нікого не випускають. Фото: стоп-кадр з відео ТСН

Місцеві розповідають, що коронавірус в село завезла одна з повернулися з Італії заробітчанок, яка стала так званим “нульовим пацієнтом”. Жінка заразила всю свою сім’ю, включаючи двох невісток і трьох онуків. А від них уже почали заражатися інші. Зараз все – в лікарні, стан у них легке, кажуть медики.

“Мало того, що тітка приїхала і заразила рідних, які влаштували гульню з приводу її приїзду. Так вона ще й по мітингах бігала, активістка, блін (9 березня група селян їздила пікетувати Чернівецьку обладміністрацію, вимагаючи визначити Колінківці центром територіальної громади). Ні, щоб удома сидіти, так вона ходила і заразу розносила. А таких як вона – сотні на Буковини, через таких мор почнеться, друга Італія “, – обурюється в розмові з” Країною “житель села Ігор Рудик.

Після “заробітків” йдуть по гостям і звуть рідню

Коленковчане – в страшній паніці, накупили продуктів на кілька днів вперед і сидять по домівках, бояться виходити, що не заразитися.

“Усі без винятку на самоізоляції, сьогодні на вулиці побачив тільки чотирьох. В центрі села – трохи більше, в основному пересуваємося на авто за продуктами. Люди дуже налякані. Все в масках, від заробітчан сахаються, намагаються не перетинатися. Приїхали зі своєї Італії, вірус привезли. Будинки їм не сидиться. у нас же як – повернувся з “заробітків”, треба цю справу відзначити, всю “Родина” скликати. За гостям вештаються, відзначають приїзд. треба було біля кордонів польові госпіталі розгорнути і відразу відправляти всіх на карантин , а не додому. Тепер половина села захворіло – 1 1 людина це так, статистика. Насправді в кожній другій хаті лежать з температурою і кашлем. Я ось купив макаронів, олії, хліба, консервів – на тиждень повинно вистачити. А далі не знаю, як на вулицю виходити “, – розповів нам місцевий житель Вадим.

Сільський голова Дмитро Мельник “самоізолювався” з іншими, на передовій залишився лікар сільської лікарні Олег Банар. З “обмундирування” на ньому – лише звичайна медична маска.

П’ють кінські дози парацетамолу, щоб проїхати кордон
Село розділилося на тих, хто лає повернулися з Італії земляків і тих, хто підтримує. Другі – в основному ті, у кого хтось із родичів працює за кордоном.

“У доктора нашого вже почався нервовий тик. Хворих повалило один за іншим. Пообіцяв же Зеленський повернути заробітчан додому, ось і” маемо “. Як заробляти – так за бугор, а як” пригоріло “- так на батьківщину. Хворі вже їдуть – напиваються кінськими дозами парацетамолу, щоб збити на час температуру і через кордон проїхати. Приїжджають і давай: у магазин, на ринок, до церкви, до друзів “, – бурчить місцева жителька Галина.

“Через таких ми постраждаємо ще більше. Думати потрібно головою. Що вони можуть бути носіями, а захворіти можуть інші. Я б таких садила на карантин до в’язниці. Давно треба було закрити не тільки села, а й Чернівці, тим більше знали, що заробітчани повертаються “, – обурюється Тамара Ляшкевич.

“У людей можуть бути різні обставини – деякі їздили на заробітки на два-три місяці по біометрії, і на час карантину в Італії їм просто ніде жити, не на вулиці ж їм залишатися. Багато хто втратив свої роботи, до того ж, доглядальницями небезпечно зараз працювати, адже хворіють в основному люди похилого “, – захищає заробітчан Наталія Голбан.

“Якби вони захворіли в Італії, маючи тільки біометричний паспорт, то є нелегалами, навіть не уявляєте, скільки їм нарахують за лікування, якщо вилікуються. А не дай Бог летальний результат. Так нехай мої близькі приїдуть і будуть у нас на карантині будинку” , – говорить Оксана Балан, тітка якої теж повернулася з Італії.

Хочуть КПП у Чернівцях

Тим часом жителі сусідніх сіл скаржаться на незручності через закриття Колінківці,

“Через це до нас в Шилівці не пропустили машину з хлібом і машину з ліками в аптеку, а ми через два села після Колінківці. І що нам робити? Я то купила продуктів на пару днів і не виходжу, а що буде далі, не уявляю “, – сказала” Країні “Людмила Мельничук із сусідніх Шиловцев.

У самих Чернівцях тим часом посилюють карантин – ввели обов’язкове носіння масок і заборонили з’являтися на вулиці дітям до 14 років без дорослих. Також на в’їзді до Чернівців хочуть поставити КПП, де будуть перевіряти температуру і брати дані у всіх, хто в’їжджає, про це заявляв мер міста Олексій Каспрук, але поки пропускні пункти не з’явилися.

Автор

Удовенко Олександр