Хуана Марія, одинак ​​з острова Сан-Ніколас. Ось так вона і увійшла в історію – остання з індіанців, випадково забута на втрачений острівці на цілих 18 років.

Плем’я Миколи проживало на острові цілих 10 тисяч років. У 1814 році Хуані Марії виповнилося лише 8 і в той же рік на острів потрапив корабель мисливців з Аляски.
Пише Вакурат

До 1835 населення Сан-Ніколаса не перевищувало 20 осіб. Католицька церква натиснула на світські влади і залишки племені вирішили переселити на материк.

У момент збору корабель Хуана шукала свого маленького брата і забрела в віддалену його частина. Корабель в результаті відплив, не помітивши зникнення.

Так почалася довга дорога самотності Хуани Марії. Вона влаштувала свою був – сама вибудувала собі хатину, навчилася полювати на тюленів і качок.
з’ясував хід історичних подій і висадив її в громаді, де 18 років тому вже знайшли притулок її одноплемінники.

Але в суспільство Хуана Марія не повернулася – за 18 років забула мови. Навіть її ім’я є придуманим. Як звали жінку насправді, так і залишилося таємницею, ім’я вже потім, просто придумали в громаді.

Найцікавіше, що всі привезені Хуаной речі теж з роками зникли. Частина з них пропала в музеї Сан-Франциско. Футболка жінки ж відправили до Ватикану у вигляді музейного експоната: до місця воно теж не доїхало, коробка прибула порожній.