Для цього дуже важливо “тримати лад”, не зірватися і за допомогою режиму карантину остаточно розірвати всі ланцюжки поширення небезпечного вірусу
Буде час, солодке і шовковисте, як прийдешнє літо. Час, коли вщухнуть всі суперечки.

Час, коли в оточенні веселих людей, десь на веранді літньої кафешки, ви увіткнете ложечку в недоїдений кульку морозива, візьмете келих вина і, мружачись через нього на диск сідає сонця, зі сміхом скажіть співрозмовнику щось на кшталт: “Я, до речі , і зараз вважаю, що обов’язкові маски на вулиці при карантині ввели з порушенням моїх конституційних прав, хіба ні? “.

Вино в вашому келиху – біле – буде злегка іскритися на сонці, погода буде шепотіти вам ніжним вітерцем, і вам захочеться по-доброму згадати про пережите зовсім недавно.

Підписуйтесь на розсилки Liga.net – тільки головне у вашій пошті

А я, якщо я буду сидіти навпроти, я не буду сперечатися. Теж зроблю ковток вина, заплющила очі на секунду від чистоти моменту і негайно погоджуся: “Сатрапи! Повні кретини! У мене від гумок масочний досі вуха відстовбурчуються”.)

І ми будемо сміятися і говорити про дрібниці, обговорювати новий фільм Тома Круза і розтягнувся на все літо футбольний сезон, насолоджуючись моментами повсякденному житті.

Так буде! І буде скоро. Але не завтра.

Поки треба терпіти і тримати карантин! Немає нічого важливішого.

Не треба обманюватися і нікого обманювати. Ми дорослі і відповідальні. Ми пройшли дуже складний початковий період атаки вірусу.

Дев’ять днів тому я писав, що нас чекають найважливіші кілька днів, що визначають сценарій розвитку подій в Україні.

Ці дні ми пройшли. Із суперечками і коливаннями, політиканством і дезінформацією, нехлюйством когось із нас і переважної відповідальністю більшості. Дякуємо.

Ці кілька днів, наші заходи, наша дисципліна показали – ми зробили те, що змогли – правильно і своєчасно.

Особисто у мене, як пишуть в серйозних манірних газетах, з’явився обережний оптимізм.

Ми бачимо, що крива поширення вірусу у нас на сьогодні одна з найбільш прийнятних в Європі.

Поки так! Важливо, дуже важливо “тримати лад”, не зірватися і за допомогою режиму карантину остаточно розірвати всі ланцюжки поширення небезпечного вірусу.

І не потрібно говорити про те, що цифри статистики не об’єктивні. Об’єктивні.

Кількість тестувань на вірус нарощується. У напряг, але вже практично немає дефіциту тестів по країні.

Так, як і в Італії, Іспанії, Франції або в Великобританії, далеко не всі потрапляють на тестування – всюди цей показник коливається, але приблизно однаковий – і у них, і у нас. Картина приблизно зрозуміла.

Все з синдромами пневмонії вже перевіряються ПЛР-тестами, щодо кожного тесту медики приймають рішення, МОЗ та МВС проводять короткий епідемічне розслідування, інформують, перевіряють людей в зоні ризику – направляючи їх на самоізоляцію, обсервацію або лікування.

Контрольний реєстр МВС і МОЗ містить десятки тисяч людей на контролі.

Якби статистика брехала, якби влада брехали вам – лікарні були б завалені тілами загиблих від вірусу – це все б бачили.

У нас вільна преса і вільні люди – тут брехати не можна і таке не приховаєш.

Тому – поточна ситуація і динаміка розвитку епідемії плюс-мінус – об’єктивна.

Важливо робити те, що повинні – підтримуючи медицину і створюючи систему “розриву ланцюжка вірусного зараження” через карантин.

Паралельно з кожним днем ​​- ми все більше готові до удару пандемії, а значить зможемо зберегти здоров’я і життя більшої кількості хворих ..

І все ж у нас на сьогодні 1890 хворих з яких 57 загиблих.

Епідемія в Україні ще не на піку. Дасть Бог, обійдемося, може, і без виражених піків. Але ще попереду багато нових хворих і на жаль трагічних випадків.

Тепер свердлить всіх питання – коли? Скільки ще сидіти в чотирьох стінах? Гроші добігають кінця, бізнеси руйнуються.

Поговоримо, відповідаючи на питання чесно.

1. Коли? Я дуже інформоване за родом своєї роботи людина і даю вам чесну відповідь: я не знаю, коли, ніхто не знає. І якщо хтось впевнено говорить, що знає, не вірте.

Можу, проте припустити і сподіватися, що країна почне повертатися до нормального життя в травні, а оговтається остаточно на цьому етапі, – до літа.

Важко пророкувати хід епідемії, природа якої так мало вивчена, але ми в уряді сподіваємося, і все робимо для того, щоб перші кроки “перезапуску економіки” були б можливі в кінці квітня. В ряд етапів, послаблюючи карантин, спочатку для молоді, потім для старших. У другій половині травня.

Приєднуйтесь до Instagram Liga.net – тут тільки те, про що ви не можете не знати

Ось такі, як мені здається, можливі орієнтири – якщо не зірвемо з поточної моделі опору вірусу, якщо утримаємо порядок і дисципліну. Якщо суперечки відкладемо на потім, а зараз твердо будемо тримати карантин ..

Я дуже хочу, щоб в Україні не вмирали від вірусу сотнями людей в день, як це відбувалося в Італії, Іспанії, Франції, США і спізнилася з карантином, як на мене, Великобританії з сьогоднішніми 940 (!!) загиблими за добу ..

Тому, коли закінчиться карантин, вирішимо, пройшовши шлях цілком, а не вивалимося посередині, тому що набридло.

Будемо дорослими і послідовно чіткими – ви, дорогі мої, бачите, це працює. І ми збережемо себе, витримавши обраний шлях.

2. За що жити? Як пережити карантин? Як утримувати сім’ю?

Вчорашні соціологічні дослідження показали нам – з опитаних людей:

45% – не втратили в зарплаті; працюють, як раніше, або дистанційно.

11% – працюють в скороченому режимі.

17% – людей змушені бути у відпустці за свій рахунок.

8% – безробітні, і до карантину

7% – домогосподарки, в декреті і не працювали до карантину.

6% – звільнені, що втратили роботу.

6% – непрацюючі пенсіонери, студенти – які не працювали до карантину.

Таким чином, як мінімум 55% українців виявилися в зоні ризику!

А 73% опитаних зізналися, що запасів заощаджень у них максимум на місяць!

3. Що з цим робити? Як державі і кожному з нас окремо вийти з такої непростої ситуації?

Не буду говорити, що хочемо ще зробити, скажу про те, що на цей момент вже вирішили президент і Кабмін:

Система прямої фінансової допомоги:

– Пенсіонерам працюючим і немає буде виплачуватися (+1000 грн, у кого сума нарахувань на місяць менше 5000 грн; +500 грн старше 80 років. Все буде проведено автоматично).

– Безробітним, які втратили роботу, будуть прямі виплати допомоги по безробіттю через Центри зайнятості.

Тут нововведення.

По-перше, виплати будуть нараховуватися відразу, з першого дня подачі заяви за спрощеною процедурою.

По-друге, не потрібно нікуди йти. У зв’язку з карантином, заявку можна буде відправити онлайн, не виходячи з дому. З вами по телефону зв’яжуться і ви будете отримувати допомогу.

Скільки? Мінімальна, “гола” сума на зараз 650 грн в місяць. Але з урахуванням страхового стажу та інших факторів, реальна мінімальна виплата складе близько 1800 грн на місяць. Максимум 8408 грн в місяць. Якою буде ваша сума допомоги в проміжку 1800 – 8400 грн, вам нарахує за вашими даними працівник ЦЗ по телефону.

Уряд усвідомлює про величезні суми, які треба буде направити на ці витрати. Тому, в бюджет закладаються зміни і різке збільшення фінансування в числі іншого і згаданих статей.

Багато ще й інших категорій людей, які отримають субсидії і дотації за різними напрямками. Ці рішення можливі будуть до реалізації відразу після прийняття змін до бюджету.

Сподіваємося, що в понеділок Верховна Рада прийме внесені урядом зміни зі своїми правками – і тоді все буде чітко і зрозуміло – і про всі додаткові заходи буде оголошено додатково і офіційно.

4. Як підтримати малий і середній бізнес, який опинився в скрутному становищі?

Сьогодні згадаю про вже реалізується програмою. Інші ще в роботі.

Затверджено нову доступна кредитна програма допомоги держави – малому та середньому бізнесу. Називається вона “5-7-9”: 5%, 7%, 9% річних до 1,5 млн грн, терміном до п’яти років.

Інтерес підприємців до програми вже величезний – за кілька днів сума поданих від малого бізнесу заявок на кредити вже близько 10 млрд грн.

Такий державний крок допомоги може серйозно потримати невеликий бізнес, на якому багато тримається в країні.

Державні банки – Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, а також приватні банки: Львів, Кредобанк, ПУМБ – уповноважені на оформлення.

Поки ви змушені карантин, панове підприємці, думайте про швидке рестарт – подробиці тут: 5-7-9.gov.ua

Будуть ще новини та відповіді на питання, які ставить життя – їх буде багато.

Чекаємо засідання парламенту в понеділок. За фактом, багато визначиться – від рішень по допомогу з боку міжнародних фінансових організацій, до параметрів підтримки людей і бізнесу в період епідемії і супутнього економічної кризи.

Час буде непростий, але ніхто здаватися не збирається. І виживемо, і економіку збережемо. Прорвемося!

І так, коли потім, після всього, будете пити вино і посміхатися в хорошій компанії – покличте. Я, може, прийду зі своєю пляшкою Montrachet і буду скаржитися вам на гумки від маски, через які вуха відстовбурчуються.

Бережіть себе! Україна чудова, а з вами – прекрасна.

джерело:liga.net