Смертельна ДТП за участі 45-річного закарпатця на трасі Київ – Чоп під Рівном, яка сталася зранку суботи, має неабиякий резонанс у ЗМІ, і навіть потрапила в Google Trends за ці вихідні.

На Закарпатті Аттіла Горват, більш відомий за прізвиськом «Докі», справді є непересічною особистістю.

На перший погляд він є непримітним худорлявим чоловіком, етнічним угорцем, з села Велика Бийгань, що за лічені кілометри від угорського кордону.

Але на відміну від багатьох своїх односільчан Аттіла Горват не поїхав на заробітки і не зайнявся сільським господарством.

Він організував славнозвісний приватний кордон між Україною та Угорщиною.

І приватний кордон – це не алегорія, а від 53 до 140 га землі вздовж українсько-угорського кордону в межах Берегівського району, що складають також 28 прикордонних ділянок, були віддані в приватні руки начебто під сільськогосподарську діяльність.

Зроблено це було ще у 2007 році, за часів Януковича, а правоохоронці всерйоз зацікавилися приватним кордоном тільки у 2016-ому.

Увесь цей час цей приватний кордон діяв у обох напрямках.

За однією з версій правоохоронців, ключовим товаром, який транспортувався через цей кордон, був маляс – наркотична речовина на основі макової соломки.

Утім, правоохоронці не виключають, що через цей кордон йшло все на світі у обидва боки: маляс – в українську сторону, а в ЄС – цигарки, нелегали.

Земельні ділянки приватного кордону було оформлено на підставних осіб через Берегівський відділ Держгеокадастру. Контролював цей кордон Аттіла Горват зі своєю озброєною бандою, яка діяла як чи то як мисливське товариство, чи то як громадське формування по забезпеченню правопорядку.

Територія цього приватного кордону була огороджена колючим дротом, встановлені оглядові вишки як у прикордонників.

Окрім зброї контрабандисти були екіпіровані тепловізорами.

У вигляді фортеці з вишками Докі звів і свій будинок у Великій Бийгані.

Кілька років Мукачівський прикордонний загін судився за скасування рішень Держгеокадастру про виділення цих ділянок у приватну власність, адже йдеться про територію впритул до державного кордону, яка не може бути приватизована апріорі.

Однак, Докі зміг не тільки організувати цей приватний кордон, а й через потужну армію адвокатів та корумпованих чиновників захищати існування кордону в судах.

Так само доволі вправно Докі захищав і себе, коли силовики восени 2017-го все ж взялися всерйоз за приватний кордон та угрупування Аттіли Горвата.

Тоді кілька днів на Закарпатті тривала спецоперація за участі спецпризначенців і навіть авіації, а самого Аттілу Горвата на деякий час навіть затримали та взяли під варту.

Утім вже через деякий час Докі опинився на свободі, спершу під домашнім арештом.

У лютому 2018-го фортифікаційні споруди на приватному кордоні було зруйновано, а він фактично перестав діяти як системний контрабандний бізнес.

Було навіть рішення Верховного Суду щодо приватного кордону на Закарпатті.

Автор

Удовенко Олександр