Холодець з язика стане доречним на Великдень. Пропонуємо три неймовірно смачні рецепти давно забутої страви.

Рецепт №1.

Складові:

Язик свинячий 1 шт.;
Ріпчаста цибуля 1 шт.;
Морква 1 шт.;
Лист лавровий 1 шт.;
Перець чорний горошок 10 шт.;
Перець запашний 10 шт.;
Харчовий желатин 15 гр.;
Бульйон 500 мл.;
Морська сіль.
Спосіб приготування:

Свинячий язик помийте, очистьте та покладіть у холодну воду на 1-6 годин.
Перекладіть язик у каструлю, залийте чистою водою, доведіть до кипіння та варіть 30 хвилин.
Вийміть язик з бульйону та промийте водою.
До каструлі покладіть попередньо почищені моркву й цибулю, язик, сіль, суміш перців та залийте водою.
Поставте каструлю на вогонь, доведіть до кипіння, а потім зменште до мінімуму й варіть на протязі години.
Додайте лавровий лист та продовжуйте варити ще пів години.
Дістаньте язик з бульйону та залийте холодною водою. Ще теплим почистьте його від плівки.
В теплому бульйоні розчиніть желатин та процідіть через дуже дрібне сито.
З вареної моркви виріжте квіти, кружечки та зірочки.
Язик поріжте на тонкі порційні пластини, покладіть їх у сервіроване блюдо, декоруйте квітами з моркви, покладіть декілька гілок петрушки чи будь-якої зелені та обережно залийте бульйоном.
Перенесіть блюдо до холодильника на 5-6 годин, а краще до ранку.

Рецепт №2.

Складові:

Язик свинячий 1 шт.;
Ріпчаста цибуля 1 шт.;
Лист лавровий 2 шт.;
Харчовий желатин 10 гр.;
Білок курячий 1 шт.;
Морська сіль;
Будь-яка зелень 1 пучок.
Спосіб приготування:

Покладіть у холодну воду свинячий язик на 2 години, мінімум.
Потім відваріть його та злийте бульйон, а язик залийте холодною водою.
Доведіть до кипіння, додайте ріпчасту цибулю та варіть дві години.
З бульйону приберіть цибулю, посоліть, поперчіть, додайте лаврове листя та варіть ще пів години.
Язик витягніть з бульйону та залийте холодною водою.
Потім почистьте від шкірки, покладіть у контейнер та поставте в холодильник.
У киплячий бульйон влийте збитий у міцну піну курячий білок, проваріть 15 хвилин та процідіть все через дрібне сито.
Желатин замочіть у теплій воді 200 мл, дайте їй набухнути, а потім змішайте з теплим бульйоном, аж поки він повністю розчиниться.
Язик поріжте на тонкі порційні шматки, декоруйте овочами порізаним на пластини, курячим яйцем, свіжою зеленню та залийте теплим бульйоном.
Відправте у холодильник на 6 годин або до ранку.

Рецепт №3.

Складові:

Свинячий язик 2 шт.;
Морква 1 шт.;
Ріпчаста цибуля 1 шт.;
Корінь селери 30 гр.;
Свіжа зелень 1 пучок;
Часник 3 зубчики;
Харчовий желатин 15 гр.;
Чиста вода 200 мл.;
Листок лавровий 3 шт.;
Морська сіль;
Перець горошок або мелений.
Спосіб приготування:

Витримайте свинячі язики годину у холодній воді та промийте під краном.
У каструлю налийте чистої води, покладіть туди язики та відваріть на великому вогні.
Витягніть язики з бульйону, покладіть їх у друшляк та промийте під краном холодною водою.
У окрему каструлю налийте 1,5 літри води, доведіть її до кипіння, покладіть туди язики, зубки часнику, моркву, цибулю та готуйте на маленькому вогні дві години.
За пів години до кінця варки додайте спеції, лавровий лист та посоліть.
Вийміть язики з бульйону, помістіть у холодну воду.
Ще з теплих зніміть оболонку та поверніть назад до гарячого бульйону.
Желатин розчиніть у теплій воді згідно з інструкцією на пакуванні.
Язики дістаньте з каструлі, поріжте на скибочки, розкладіть на блюдо, декоруйте морквою та зеленню.
Влийте у бульйон желатин та залийте блюдо з язиками.
Щоб холодець добре застиг, відправте його до холодильника на 3-4 години.
Смачного!