Всі пасажирські перевезення скасовані на невизначений час.
З суботи, 28 березня, українці зможуть повернутися в Україну тільки на своєму автомобілі або пішки через кордони. Всі пасажирські перевезення – літаком, автобусом або поїздом – скасовані на невизначений час згідно з рішенням президента України Володимира Зеленського, про який він повідомив у своєму відеозверненні 26 березня

У зв’язку з цим Державна прикордонна служба та Міністерство закордонних справ підготували роз’яснення про перетин кордону. Зокрема, в відомствах нагадали, що з 24 березня і так заборонені, за рішенням уряду, всі пасажирські рейси з туристичною метою.

У МЗС порекомендували українцям в цілому “утриматися від будь-яких поїздок за кордон у зв’язку з пандемією коронавируса”. Однак в разі нагальної потреби в виїзді це можна буде зробити через діючі пункти пропуску (побачити їх можна за посиланням https://dpsu.gov.ua/ua/map).

Крім того, у відомстві додали, що після 27 березня в Україні можна буде повернутися на автомобілі і пішки через ті ж самі дійові пункти пропуску. У Держприкордонслужбі пообіцяли, що якщо людина добереться до пункту пропуску пішки, організувати перетин держкордону “транспортом у співпраці з органами місцевої влади”.

Що стосується виїзду іноземців за межі України під час карантину, то порядок їх звернень не змінюється. Так, іноземці повинні звернутися в посольство своєї країни в Україні та повідомити про намір виїхати за межі країни і обгрунтувати таку потребу. За даними МЗС, кожна така заява буде розглядатися у взаємодії з посольством відповідної держави для того щоб прийняти оптимальне рішення для заявника та інтересів санітарної безпеки.

У МЗС окремо порекомендували не купувати авіаквитки на дати після 27 березня, навіть якщо вони продаються. Громадянам, які “застрягли” за кордоном, порадили залишатися на зв’язку з посольством або консульством України.

В ЦЕЙ ЧАС
У п’ятницю, 27 березня, на тлі заяви про закриття кордонів в Україні повернулося вдвічі більше українців, ніж зазвичай. Кордон перетнуло 37,3 тисячі наших співвітчизників, повідомили в Держприкордонслужбі.

Так, за добу український кордон на в’їзд і виїзд в цілому перетнули майже 49 тисяч чоловік. З них понад 37 000 чоловік – це українці, які повернулися з-за кордону (для порівняння, попередню добу в Україні повернулося 18 тисяч українців).

Найбільше українців поверталися, прибувши до кордону без транспортних засобів. Саме тому в пунктах пропуску суміжних країн фіксувалося значне скупчення людей, які очікували перетину кордону.

Для перевезення людей залучалися транспортні засоби надані місцевою владою і ГСЧС. Крім того, на час на одному з напрямків було відкрито піше напрямок. Всього 27 березня було оформлено понад 22 тисяч українців, які прибули до кордону пішки (26 марат – 6,5 тисячі чоловік).

Крім того, в аеропорту “Бориспіль” за добу було оформлено 5,5 тисячі українців, які повернулися в Україну майже 30 рейсами. Також вчора з України виїхало 4,4 тисячі іноземців.

Автор

Удовенко Олександр