Вогонь добрався до території п’ятого енергоблоку ЧАЕС

Через тривожні новини про коронавірус стали другорядними не менш тривожні звістки про лісові пожежі, які вирують в Чорнобильській зоні ось уже десять днів – причому вогонь вже впритул підібрався до Чорнобильської АЕС. Хто винен у спалазу, як просувається боротьба рятувальників з вогнем і який рівень радіаційного забруднення, передає сайт “Сьогодні”.

Як горів Чорнобильський ліс
Пожежа в Чорнобильській зоні відчуження почалася ще 4 квітня. Коли ДСНС повідомили про це, горіло два десятка гектарів.

“Близько 13:22 в ДСНС надійшла інформація про займання лісу в Чорнобильській зоні відчуження поблизу села Володимирівка. Площа пожежі на території лісництва становить 20 гектарів”, – говорилося в повідомленні Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Близько 15-ї години з Ніжина для гасіння лісової пожежі вилетіли два літаки АН-32П та гелікоптер МІ-8. До гасіння пожежі в зоні відчуження були залучені 91 вогнеборець і 18 одиниць техніки.

За словами рятувальників, труднощі гасіння полягали в тому, що на окремих ділянках підвищений радіаційний фон. Але при цьому загрози населеним пунктам нібито не було.

За двоє наступних діб рятувальникам вдалося загасити одне вогнище пожежі в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Але за станом на 6 квітня пожежа тривала ще на 20 га території, повідомила керівник пресслужби ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області Вікторія Рубан.

“Вдалося погасити одне вогнище, як ви сказали, те, що поблизу села Рагівка, там, де 5 га. Цей осередок пожежі повністю ліквідований. Наразі залишається вогнище те, що 20 га. Там поширення вогню вже немає, пожежа локалізовано, але на даний момент є осередки пожежі, які ще не вдалося ліквідувати”, – сказала Рубан.

За її словами, 20 га – це площа не “суцільний фронт”, а нові окремі осередки пожежі, які виявляють рятувальники, і ті, які не погашені з минулої доби.

Приборкати вогонь насправді виявилося не так і легко. На ранок 12 квітня авіація скинула на осередки вогню вже 250 тонн води, повідомили в пресслужбі ДСНС.

“Станом на 7 год. 12 квітня в зоні відчуження і безумовного (обов’язкового) відселення підрозділи ДСНС спільно з працівниками лісової охорони ДАЗО продовжують гасіння пожеж на території Корогодського, Котовського та Денісовецького лісництв”, – говорилося у повідомленні.

На той момент в Чорнобилі горів трав’яний настил і лісова підстилка, але вже окремими вогнищами. Полум’я гасили 353 особи і 89 одиниць техніки.

“З них від ДСНС 294 людини особового складу і 64 одиниці техніки (зокрема, 3 літаки АН-32П та 2 вертольоти ДСНС, якими 11 квітня здійснено 107 скидів – 250 т води)”, – додали в ДСНС.

Радіаційний фон у нормі
Як не дивно, стан радіаційного забруднення в Зоні відчуження Чорнобильської АЕС залишалося весь цей час в межах норми, що показали проведені заміри в епіцентрі пожеж, які тривають. Про це повідомив тимчасово виконуючий обов’язки голови Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов в студії соціально-політичного ток-шоу “Свобода слова Савіка Шустера”, яке виходить в прямому ефірі телеканалу “Україна”.

“Я три доби пробув безпосередньо у Зоні відчуження разом зі спеціальною групою Державної екологічної інспекції, яка робила всі заміри від Житомирської до Київської області. Стан радіаційного забруднення в нормі. Якщо говорити науковою мовою, в середньому 11-14 мікрозівертів. Ви можете виходити на вулицю, звичайно, відповідно до правил карантину, відкривати вікна. А ми продовжимо моніторити ситуацію, щоб постійно повідомляти про зміни”, – зазначив експерт.

Тим часом, за прогнозами фахівців Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, потоки потенційно забрудненого повітря із зони відчуження, де тривають пожежі, будуть проходитичерез Іванківський, Бородянський та Вишгородський райони Київської області, а також через сам Київ. Людям не варто хвилюватися, говорять вчені.

Там також зазначили, що вогнища пожежі все ще помітні у Денисовицькому, Котовському та Когородському лісництвахЗони відчуження.

Вогонь підбирається до ЧАЕС
Пожежу на території Котовського лісництва ліквідували вже наступного дня, 13 квітня. Радіаційний фон не перевищує норму, повідомив пресцентр МВС. А ось в Корогодському, Денисовицькому, Дитятському і Паришівському лісництвах ліквідація вогню триває.

“Основні зусилля зосереджені в Денисовицькому лісництві поблизу населеного пункту Новий Світ, у якому помітне поширення горіння трав’яного настилу та лісової підстилки. На цій ділянці залучені понад 250 осіб і близько 60 одиниць техніки, з них від ДСНС понад 200 осіб і 40 одиниць техніки”, – йдеться у повідомленні.

Загалом, за інформацією відомства, до гасіння пожеж на території Зони відчуження залучені 415 осіб і 98 одиниць техніки, з них від ДСНС 321 чоловік і 66 одиниць техніки, зокрема, авіація.

Вночі проти вівторка, 14 квітня, стало тривожніше: пожежа дісталася до території п’ятого енергоблоку Чорнобильської АЕС. Як повідомляє співробітниця пресслужби “Енергоатому” Наталія Дегтяренко, пожежа дісталася і до території біля Нового безпечного конфайменту над четвертим енергоблоком ЧАЕС.

“Вогонь наблизився до промислового майданчика нового безпечного конфайнмента (НБК) ЧАЕС на відстань близько 200 м. Горить і близько 5 енергоблоку ЧАЕС”, – написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Водночас, у Держслужбі з надзвичайних ситуацій запевнили, що наразі загрози для Чорнобильської АЕС, сховища іідпрацьованого палива та інших критичних об’єктів зони відчуження немає.

Підпал Чорнобильський ліс “заради забави”
Поліція Київської області встановила винуватця пожежі ще 6 квітня, і вже 9-го правоохоронці вручили підозру чоловікові, з вини якого вогнем знищені 5 га лісництва в зоні ЧАЕС.27-річного раніше судимого жителя села Рагівка підозрюють у скоєнні злочину відповідно до частини 1 статті 245 Кримінального кодексу України (знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу).

“Як пояснив молодий чоловік поліцейським, він поблизу покинутої місцевої ферми заради забави в декількох місцях підпалив дикорослу траву. Після чого вогонь вітром перекинувся далі і він вже не зміг впоратися і згасити вогнище. В результаті виник неконтрольований процес знищення і пошкодження вогнем рослинності, природного стану ґрунтового покриву, мікроорганізмів на площі 5 га території Котовського лісництва. А в атмосферу вивільнилися шкідливі хімічні сполуки. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу молодій людині. Триває слідство “, – говорилося в повідомленні пресслужби поліції Київської області.

Санкція статті передбачає обмеження волі на строк від двох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Зазначимо, що Рада суттєво посилила штрафи за підпал лісів і сухостою. Так, в Кримінальному кодексі збільшується розміри штрафу за забруднення атмосферного повітря з 100- 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн) до 1800-3600 (30 600-61 200 грн), а за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу (підпал лісів ) – з 300-500 (5100-8500 грн) до 5400-9000 (91 800-153 000 грн).

За порушення вимог пожежної безпеки в лісах штрафи збільшуються з 85-850 грн до 1530-15 300 грн, за самовільне випалювання рослинності або її залишків (сухої трави, опалого листя) – з 170-1190 грн до 3060-21 420 грн. За ті ж дії в межах природних заповідників штрафи з 340-1700 грн зросли до 6120-30 600 грн.

Документ підтримали 328 нардепів.

Світові ЗМІ не залишилися байдужими
Пожежа в Чорнобильській зоні відчуження привернула увагу практично всіх світових ЗМІ. Втім, з огляду на небезпеку, яку несуть викиди при горінні лісу з осілими на ньому радіаційними частинками, нічого дивного в цьому немає. Відреагували по всьому світу: в США (CNN, Time, ABC), Європі (Euronews, Independent, Guardian, Le Parisien, Spiegel, Deutsche Welle) та інших куточках світу (CBC, Канада; ynet Ізраїль).

Іноземні журналісти переважно цитують тимчасово виконуючого обов’язки голови Державної екологічної інспекції України Єгора Фірсова, який повідомив про підвищену радіацію в центрі пожежі.