Працівники Управління стратегічних розслідувань спільно зі слідчим управлінням поліції Херсонщини під процесуальним керівництвом обласної прокуратури викрили злочинну діяльність групи осіб у Новотроїцькому районі, які займались трудовою експлуатацією людей. Зловмисники здавали людей в оренду, примушуючи безоплатно працювати на складах. Організатора та його спільників затримали за силової підтримки спецпідрозділу КОРД.

Поліцейські з’ясували, що троє чоловіків віком від 32 до 51 років упродовж тривалого часу задля власного збагачення незаконно утримують близько 20 людей та примушують їх безкоштовно працювати.

Як розповів начальник управління стратегічних розслідувань в Херсонській області Департаменту стратегічних розслідувань НПУ Григорій Невкритий, жертвами трудового рабства ставали переважно громадяни, які опинилися у складних життєвих обставинах та не мали постійного місця проживання. Їм обіцяли гідні умови проживання та заробітну плату. Натомість, за тяжку працю потерпілі грошей не отримували, на них постійно чинили психологічний тиск, фізичне насильство, іноді навіть позбавляли харчування. Наразі поліцейські встановлюють інших осіб, які перебували в трудовому рабстві.

В ході проведення спецоперації поліцейські визволили з трудового рабства 5 громадян, серед яких була одна жінка. Потерпілим була надана кваліфікована медична допомога, вони поміщені до реабілітаційного центру для безпритульних. За місцями проживання фігурантів оперативники провели 6 обшуків, вилучені 8 мобільних телефонів та інші речові докази.

Слідчі обласного главку поліції кваліфікували дії фігурантів за ч.2 ст.149 Кримінального кодексу України «Торгівля людьми». Такий злочин карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років позбавлення волі. Двом чоловікам повідомлено про підозру та направлено клопотання до суду для обрання міри запобіжного заходу. Триває досудове розслідування.

джерело: відділ комунікації поліції Херсонської області