Вживання березового соку – гарна підмога при лікуванні запальних захворювань
Редакція Сьогодні Lifestyle 2 квітня, 18:20
Кінець березня і середина квітня – сезон збору березового соку. Саме зараз він має найбільш корисні властивості. Багато українців запасаються тарою і відправляються на пошуки “найсоковитішої” берези. Варто відзначити, що в 2020 році місця збору соку обмежені, адже, згідно з новими правилами карантину, не можна відвідувати парки, лісопаркові та прибережні зони.
Як же правильно добути головний весняний напій, чим він добрий для здоров’я і кому протипоказаний? Про це ми розповімо нижче.

Як добути березовий сік

У 40-50 см від землі ножем знизу вгору зробіть отвір в стовбурі глибиною 2-3 см (для старого дерева глибше).
Вставте в отвір жолобок під нахилом вниз. Краще дерев’яний: він менш травматичний для дерева.
Підставте під жолобок посуд. Краще скляний (пластик або метал можуть змінити смак напою) і великий (на випадок, якщо ви проґавите вчасно змінити тару).
Закінчивши збір соку, законопатьте отвір живицею (смола, що виділяється березою) або пластиліном: дерево не буде втрачати свої життєві соки, і надріз швидше заживе.
Кому корисний березовий сік
Зовні сік берези безбарвний, виглядає як прозора рідина, але за хімічним складом він перевершує деякі вітамінні напої. Він містить вітаміни, вуглеводи, мінерали, фітонциди, органічні кислоти.

Свіжий березовий сік лікує виразки шлунка і 12-палої кишки, печінку, жовчний міхур, головний біль, цингу, бронхіт, кашель, допомагає при ревматизмі, радикуліті, подагрі і артриті, корисний при шкірних захворюваннях, очищає кров, стимулює обмін речовин, має властивості “промивання” для нирок.
Щоб пісок “пішов”, потрібно випивати близько 2-х літрів соку в день. Для інших цілей дозування – 3 склянки в день, за півгодини до їди.

Як зберігати і консервувати березовий сік
Якщо ви не хочете пити сік відразу, а бажаєте зберегти його довше, закрийте банку і поставте її в холодильник. Так напій буде менше окислюватися, тобто псуватися. Однак довше 2-3-х днів сік краще не зберігати, інакше він заграє і з цілющого нектару перетвориться на отруту. Але якщо законсервувати сік, то він простоїть ще кілька місяців.

Для консервування сік підігрійте в емальованому посуді до температури 80 ºС. Розлийте по скляних пляшках і банкам. Заповніть майже доверху і закупорьте кришками, а пляшки – пробками з подальшою осмолкою. А потім витримаєте 15-20 хвилин у воді 85 ºС для пастеризації. Звичайно, вітамінів в консервованому соку не залишається (особливо він багатий вітаміном С), а ось мінерали зберігаються (калій, кальцій, натрій, магній, марганець, мідь).
Єдині, кому не можна пити багато березового соку – це ті, у кого є камені в нирках, а саме – оксалати. Через те, що напій має сечогінну дію, він може проштовхнути оксалат в сечові шляхи, і його гострі кути поріжуть їхні ніжні краї. Хворий відчує різкий сильний біль, кількість сечі зменшиться і в ній з’явиться кров.