Мережі супермаркетів погодилися на час карантину знизити ціни на продукти – після того, як підняли їх на деякі види товарів вдвічі і потрапили в поле зору Антимонопольного комітету, пише finance.

Українці, за даними Держстату, витрачають на продукти харчування майже половину своїх доходів, тому подорожчання цієї категорії товарів найбільш помітно.

Особливо якщо в карантин залишаєшся без заробітку.

Лише кожен десятий має можливість відкладати гроші – інші живуть сьогоднішнім днем.

Згідно з соціологічними опитуваннями, більше ніж у половини українців гроші закінчаться вже до кінця квітня. Карантин стримує коронавірус, але вбиває економіку і спустошує кишені людей. І довго так тривати не може, каже прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Україна не може дозволити собі два-три місяці сидіти на дивані, тому економіку треба буде запускати”, – зазначив глава уряду, але відразу ж додав, що 24 квітня карантин, швидше за все, не завершиться.

Обмеження, ймовірно, продовжать до початку травня. І тільки за умови, що кількість хворих не буде різко зростати, в травні уряд зможе послабити карантинні заходи.

“Ми запустимо економіку України за певним планом, який буде чітко розписаний … У травні – масковий режим, соціальні дистанції, розстрочка в часі початку і завершення робочого часу – щоб не створювати години пік”, – пояснив Шмигаль.

Саме з середини квітня, тобто в найближчі дні, почнуться масові звільнення, прогнозують економісти. Уже зараз є величезний наплив звернень в Центри зайнятості – на 13% більше, ніж в цей же період минулого року. А працюють такі центри виключно дистанційно.

Відповідно до соцопитувань, 16% дорослих українців повністю втратили доходи з введенням карантину. Ще 38% заявили про суттєве зменшення заробітків. Напруга в суспільстві наростає, попереджають експерти.

“Коли люди будуть без роботи, як швидко вони перейдуть межу закону? Розпочнеться все з соціальних протестів, а закінчиться погромами магазинів “, – говорить економіст Анатолій Амелін.

При цьому навряд чи люди будуть виходити на протести в масках і тримати дистанцію – і країну чекає ще великий спалах коронавируса. Плюс – тисячі українців пройшли через бойові дії, на руках величезна кількість зброї.

Джерело