14 жовтня на свято Покрови Пресвятої Богородиці, український народ відзначив 75-річчя Української Повстанської Армії, яка народилася на Волині в умовах бездержавності, в полум’ї Другої світової війни і кинула виклик гітлерівській і сталінській імперіям.

А чи все ми знаємо про УПА?

За дуже короткий час УПА сформувалось у півмільйонну військову потугу і стала на прю з окупантами.

Класична гравюра Хасевича: повстанець топче радянський і нацистський прапори
Класична гравюра Хасевича: повстанець топче радянський і нацистський прапори

Коли наприкінці 1942 року до Москви дійшла інформація про розгортання на Волині збройного національно-визвольного повстання, в центральному штабі СРСР взялися за розробку окремого плану боротьби проти національно визвольних загонів. Було ухвалено рішення про переведення з початком 1943 року частини більшовицьких партизанських з’єднань з Росії, Білорусі на Волині.
І саме в більшовицьких партизанських загонах починають формуватися спецвідділи під виглядом бойовиків УПА. Таким чином свята справа УПА дискредитувалася кадебістськими спецзагонами, які здійснювали злочини під маскою УПА. Вони винищували цілі села, сім’ї, щоб викликати супротив армії УПА.

Підкупами, агітаціями, ворожі сили формували сексотів, яничарів, внаслідок чого гинули патріоти.

У квітні-червні 1945 року у Волинській, Чернівецькій, Дрогобицькій, Тернопільській, Івано-Франківській, Львівській областях діяло 156 спецзагонів.

Завдання були такі: знищувати учасників УПА, невинних людей російської національності, вихідців із Східних та Південних областей України. Так сіяли розбрат, дискредитували національно-визвольний рух.

На Волині діяла група диверсантів під командуванням Мєдвєдєва, яка прикривала радянського розвідника-терориста Миколу Кузнєцова. Він, здійснюючи замахи на високопоставлених гітлерівців-посадовців, залишав на місці вбивства списки українських націоналістів (їх по тому гестапо заарештовувало та розстрілювало) або вигукував: «Слава Україні!».

Будучи захопленим учасниками УПА і намагаючись врятувати своє життя, Микола Кузнєцов видав усі таємниці розвідувально-диверсійної групи на чолі з лейтенантом Крупіковим, що діяла під маскою українських повстанців.
Гурт більшовицьких партизанів марширував Волинню в шапках з тризубами, з націоналістичними піснями, вдаючи рейдову повстанську групу. Інший приклад, Олександр Ярош із загону Мєдведєва, який підпорядковувався управлінню НКВС СРСР, у травні 1943 року отримав завдання влитися в УПА і стати інструктором бойової підготовки Рівненського округу.

На початку 50-х років більшовицькі органи безпеки вдалися ще до однієї провокації, створюючи так звані парашутні загони ОУН. Нібито закинуті з-за кордону парашутисти, які були одягнені в американські однострої, в однострої британської армії та з тризубами на пілотках ,часто у вишитих сорочках, з’являлися і зникали в околицях.

Ці «парашутисти» вештались ночами, нападали на селянські хати, грабували, вели себе нахабно, брутально, шукаючи «сексотів», «радників».

Станом на 1 липня 1945 року ліквідовано 1980 учасників підпілля, захоплено живими 11142, яких піддавали жорстоким мукам. Анатолій Дімаров, видатний український письменник, лауреат Шевченківської премії, уродженець Полтавщини приїхав і працював у редакції газети «Радянська Волинь», в одному і інтерв’ю сказав:

«Я летів на Волинь запеклим сталіністом… Коли повертався з Волині став переконаним свідомим націоналістом. Я був свідком трагічного видовища на базарі у Луцьку. НКВД жорстоко караючи учасників УПА, підводили до ешафоту, вони співали «Ще не вмерла Україна», а коли закидали на шию петлю, вони виголошували «Слава Україні!».

Вільний доступ до архівних документів переконують нас, що злочини проти мирного населення комуно-більшовицька пропаганда переклала на ОУН-УПА, а насправді були вчинені спецслужбами СРСР. Про це слід пам’ятати і знати!

Росія будувала і будує свою політику за допомогою вістря багнетів і брехні. Цією пропагандистською брехнею вона зомбувала і зомбує громадян України. Тому ще і на сьогоднішній день ця «ракова пухлина» жевріє: неоднозначне сприйняття ролі УПА в боротьбі за незалежність України. Доказом є поява під заміткою «У Рожищі на Волині вшанували пам’ять загиблих Героїв УПА» висловлювань про УПА у зв’язку із ходою до Братської могили 17 вересня 2017 року.

У нормальної людини кров застигає в жилах від прочитаного…

Це духовний вандалізм. Очевидно, це писав нащадок перевертнів, у якого спереду – тризуб, а ззаду – серп і молот.

Хай живе у віках легендарна, непереможна армія УПА! Вічна слава борцям за волю України!

Слава Україні, слава захисникам України! Героям слава!

джерело:rozhyshche