Пішовши на підписання закону про спрощення російського громадянства для жителів ряду колишніх радянських республік, президент РФ Володимир Путін все більше відкриває “скриньку Пандори” для своєї країни і одночасно закриває можливість встановлення миру з тими “братніми” республіками, на території яких вже знаходяться російські війська.

Сьогодні президент Російської Федерації Володимир Путін підписав закон про спрощене надання російського громадянства для іноземних громадян. Повний текст документа доступний за посиланням. В даному законі, який, до слова сказати, вступає в силу через три місяці, прописані основні норми і вимоги для отримання паспорта РФ іноземними громадянами. Наприклад, якщо громадянин / громадянка РФ перебуває у шлюбі з громадянином або підданим іншої держави і у них є спільні діти, то іноземці автоматично можуть отримати російський паспорт, не відмовляючись при цьому від свого. Також іноземні студенти-випускники російських вузів, зможуть подавати документи про прийняття до громадянства РФ після закінчення року, а не трьох років життя і роботи в країні, як це було раніше; ще їм не потрібно буде повідомляти про джерела своїх доходів. Але тут є важливий нюанс: в першу чергу цей закон спрямований на отримання громадянства Російської Федерації жителями деяких незалежних держав – республік колишнього Радянського Союзу. Йдеться про такі країни, як Україна, Республіка Білорусь, Республіка Казахстан і Республіка Молдова.

Це території, які Кремль вважає зоною свого впливу та інтересів. У всіх цих державах присутні російські військові контингенти; через них-то Україна і Молдова не контролюють частини своїх заявлених територій (окремі райони Донбасу, Крим, Придністров’я). З прийняттям цього закону число потенційних росіян може збільшитися в кілька разів, що знову дозволить Росії маніпулювати на міжнародній арені тезою про “захист російськомовного населення і прав громадян РФ”. Це вже відбувалося в Грузії з початку 1990-х і до 2008 року, коли Абхазія і Південна Осетія отримали “незалежність”. Це відбувалося і відбувається в Молдові: з 1992 року більшість жителів Придністров’я мають російські паспорти. Це вже відбувається в окупованому українському Криму і в ОРДЛО. Потенційно це може загрожувати Казахстану і Білорусі, де також проживає значний відсоток російськомовних громадян. Йдучи на підписання цього закону, Володимир Путін все більше відкриває “скриньку Пандори” для своєї країни і одночасно закриває можливість встановлення миру і справжніх рівноправних відносин з “братніми” республіками, на території яких вже знаходяться російські війська. Не виключено, що наступним кроком може стати проголошення ще однієї “народної республіки” на території Казахстану або Білорусі.

Діалог.UA

Автор

Удовенко Олександр