ВООЗ рекомендує приймати ліки парацетамол, якщо у вас висока температура через коронавірусну інфекцію.

Що це за препарат, хто його радить та чи є дефіцит в Україні розповідає ТСН.ua

Парацетамол чи ібупрофен

Два тижні тому Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала при коронавірусі парацетамол, а від ібупрофену радила утриматись.

«Ми рекомендуємо використовувати швидше парацетамол, і не використовувати ібупрофен для самолікування. Це важливо», — заявив представник ВООЗ у Женеві Крістіан Ліндмаєр.

Також представник ВООЗ зазначив, що якщо вживати ібупрофен вам рекомендують лікарі, то це «їхня справа».

Вже за тиждень ВООЗ змінили свою думку щодо ібупрофену. «На основі наявної сьогодні інформації ВООЗ не відмовляє від приймання ібупрофену», — заявила організація.

Однак клінічних досліджень, які б пов’язували б цей протизапальний препарат з підвищеним рівнем смертності у разі захворюваності на коронавірусну інфекцію досі немає.

Експерти ВООЗ ознайомилися з дослідженнями, провели консультації з лікарями і дійшли висновку, що крім відомих побічних ефектів у певних груп населення не існує жодних негативних наслідків вживання ібупрофену для пацієнтів з COVID-19.

Ібупрофен — це добре вивчена та широко відома дієва речовина, яка протягом багатьох років безпечно використовується проти жару та болю та вже понад 30 років доступна як безрецептурний лікарський засіб.

Українська акторка Ольга Куриленко лікувалась парацетамолом від коронавірусної інфекці

16 березня Ольга Куриленко написала, що відчула нездужання тиждень тому, перебуваючи в Лондоні. Вона пройшла тест на коронавірус і, впевнившись в діагнозі, вирушила додому в самоізоляцію.