Із загальної кількості фермерських господарств в Україні від посухи в цьому році постраждала приблизно п’ята частина, при цьому структура державної допомоги від уряду влаштована таким чином, що на основну частину субсидій зможе розраховувати тільки великий бізнес, такий як “Миронівський хлібопродукт” та інші схожі компанії.

Про це йдеться в матеріалі “Апострофа”: За крок від голоду: чому українські землі не можуть нагодувати українців.

Так, експерт з питань аграрного сектора інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Передерій пояснив систему субсидування аграріїв в Україні і назвав відмінності українських програм від європейських.

“Потрібно дивитися на структуру субсидій. У ЄС вони націлені на залучення нових фермерів в певну галузь, на підтримку новостворених господарств, на підтримку не агрохолдингу, а невеликого господарства, яке займається спеціалізованою, нишевою культурою”, – сказав експерт.

Як пишуть журналісти, зокрема, згаданий вище агрохолдинг “Миронівський хлібопродукт” (МХП) отримав в 2018 році державних дотацій на 970 млн гривень, а в 2017 році – на 1,4 млрд гривень. У той же час, маленькі фермерські господарства нарікали на відсутність державної підтримки – справа навіть доходила до суїциду.

“Чи потрібно давати субсидії величезним агрохолдингам – це складне питання”, – додав експерт.

Як повідомляв “Апостроф”, раніше в Одеській області через втрату врожаю наклав на себе руки фермер. У передсмертній записці він написав, що йому нема чим погасити борги, і він розраховував на допомогу держави, але так нічого і не отримав.
джерело