Львівська обласна психіатрична лікарня «Заклад», що розташована у Миколаївському районі Львівської області, з 1 квітня отримує обмежене фінансування і грошей ледь вистачає на хліб. Якби не допомогли підприємці і волонтери, пацієнти їли б лише хліб і кашу, якої вистачило б до 4 червня. У медичному закладі розповідають, що складна ситуація – від дня, коли почався другий етап медичної реформи. Медики готові до більш радикальних кроків.

Каша з пшона, варений буряк, хліб, чай – це сьогодні сніданок пацієнта Львівської обласної психіатричної лікарні. Таким він був і в попередні дні. Востаннє м’ясо, куряче, було у меню в лютому. Рибні страви, молочні продукти – про таке вже й не пам’ятають на столах пацієнтів.

«Про збалансоване харчування взагалі не можна говорити. У мене були такі залишки продуктів, що ми просто плакали. Я не могла скласти меню. Були крупи, картопля, буряк – все. Ми були без цукру більше ніж 10 днів», – каже медсестра з дієтичного харчування Христина Мудра.

Керівники лікарні надіслали десятки листів у різні установи про те, що у шпиталі немає харчів для пацієнтів. До 4 червня залишились кілька мішків вівсянки, два мішки перловки і кілька пляшок олії – це те, що до березня закупили за державні гроші. На день для пацієнтів лікарні, до слова, потрібно 60 кілограмів каші.

Медики через фейсбук звернулись до людей із проханням допомогти шпиталю – і відгукнулись волонтери, які привезли крупи, макарони, яйця, яблука, овочі, олію, масло. Працівники лікарні поїхали і на гуртовий ринок у Львів, де підприємці допомогли овочами.Це відбувається геноцид проти психіатріїТетяна Микитко

«Це відбувається геноцид проти психіатрії… Я коли почула, як оголошують: «Хто що може дати для психіатричної лікарні?», почала плакати. Бо нічого немає у лікарні. У 1994 році ми були по пів року без зарплати, і тоді я носила продукти для пацієнтів із дому. Зараз те саме. Ми самі добираємось до роботи, ніхто не дбає, щоб довозити нас», – зауважила реабілітолог Тетяна Микитка.

У холодильнику – лише трішки масла від волонтерів

Львівська обласна психіатрична лікарня «Заклад» розрахована на 415 пацієнтів. Сьогодні тут перебуває 383 особи. Майже половина проходить медикаментозне лікування, але ліків теж не вистачає або ж вони закінчуються, кажуть медики. І розповідають, що купують медикаменти, при потребі, хворим за свої гроші. 8 пацієнтів, згідно з рішенням суду, перебувають на примусовому лікуванні, а ще частина – соціально незахищені люди, які не мають домівки, рідних і мали б перебувати під опікою соціальних служб, тобто в будинках для літніх осіб чи в інтернатах. Однак у таких установах немає місця, розповідають лікарі, і щоби туди скерувати людину, потрібно довго чекати.

З медикаментами теж проблеми
Оскільки 1 квітня цього року розпочався другий етап медичної реформи, відповідно, фінансування Львівської обласної психіатричної лікарні, як інших установ, здійснюється Національною службою здоров’я (НСЗ). За окремою субвенцією мали б фінансуватись судово-медична експертиза, примусові заходи медичного характеру, а це досі так і не вирішено, говорять медики, як і не врегульоване питання соціально незахищених хворих.

Як пояснили у лікарні, НСЗ при плануванні фінансування «Закладу» взяла за основу кількість медикаментозних хворих у 2018 році. Відтак передбачила для шпиталю 8 мільйонів гривень. До 1 квітня лікарня ще отримала 12 мільйонів гривень на зарплати (а це 3 мільйони), харчування, предмети гігієни. За ці кошти закупили крупи і олію, яких є до 4 червня. Останні два місяці коштів вистачає лише на хліб і то на сьогодні заборгували за травень.

«Реформа поспішна і не враховано багато нюансів, зокрема фінансових. У нас є пацієнти, які поступають і виписуються. Це невелика частина. А є соціально незахищені і ті, хто примусово перебуває, які не підпадають під фінансування НСЗ. Ми не можемо вигнати пацієнтів на вулицю, вони теж потребують догляду і хочуть їсти. Ми не проти реформи, але має бути програма, план розвитку і не такими поспішними темпами. Без фінансування ми не виживемо. Хворі, які потребують ліків, а їх не отримають, будуть агресивні і небезпечні. До березня ми фінансувалися по медичній субвенції і все, що можна було закупити, закупили. На сьогодні у нас немає вати, шприців, обмаль одноразових рукавичок», – каже виконувачка обов’язків заступника директора Львівської обласної психіатричної лікарні «Заклад» Олена Кравець.

Лікарня розташовується у палаці графа Скарбека
Save
Лікарня розташовується у палаці графа Скарбека
Нещодавно міністр охорони здоров’я Максим Степанов зазначив, що після впровадження другого етапу медичної реформи спеціалізовані психіатричні лікарні «поставили на межу закриття і звільнення працівників»: «Як мені відомо, до 1 квітня практично з ними була повністю відсутня комунікація. І ніхто не питав, яка стратегія розвитку психіатричної служби, їх ніхто не питав, яким чином вони будуть виживати на тариф, який встановлений».

«З 1 квітня 2020 року цей заклад мав би бути в структурі психіатричної лікарні Львова. І ймовірність зберегти цей заклад – це є питання приєднання. Ми очікуємо рішення на центральному рівні щодо змін у фінансуванні психіатричної служби і фтизіатрії. Це дві галузі, які недофінансовуються. Лікарня у Закладі несе подвійне навантаження, медичне і соціальне, потрібно переглядати фактично діяльність цієї установи. Медична частина має залишатися, тобто хворі, які на лікуванні, а щодо соціальної складової, тих людей, які не мають куди подітись, то ними має займатись соціальний захист», – наголосив керівник департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Орест Чемерис.
Минулого року Львівська обласна рада ухвалила рішення про приєднання лікарні «Заклад» до Львівської обласної психіатричної клінічної лікарні з метою економії коштів. Але колектив протестує проти цього рішення, бо не розуміє такої реформи, яка, як кажуть, лише знищить шпиталь, колектив, галузь.

Ще у 2004 році були намагання ліквідувати психіатричну лікарню у селі Заклад Львівської області. Тоді колектив відстояв свою установу.

«Ця територія завжди цікавила. І це вже не перший наїзд на лікарню. До того ми відбивались. Люди, які це хотіли забрати все, сидять у приміщенні Верховної Ради», – зауважує колишній головний лікар «Закладу» Сергій Гейшев.

Будівля – в аварійному стані
Психіатричний шпиталь у Закладі розташований на 15 гектарах землі, яка у власності об’єднаної територіальної громади, приміщення – Миколаївської районної ради, а сама медична установа – у підпорядкуванні Львівської обласної ради. Відтак це створює певні проблеми. Бо будівля лікарні вимагає реставрації. А це колишній розкішний палац графа Скарбека, який збудував його для дітей-сиріт. Уже після смерті графа, у 1888 році завершилось будівництво палацу і це став «Доброчинний інститут для сиріт і убогих», довкола якого – три стави, парк. Цей мальовничий куточок приваблює туристів.
джерело