В Україні 7 червня 2020 року відзначатиметься одне з 12 головних християнських свят – Трійця (День Святої Трійці), також відоме в народі як Свята П’ятидесятниця або Зелені свята.

В цей день буде завершено так званий великодній цикл, оскільки святкування Трійці відбувається на 50-й день після Великодня.

Свято присвячене зішестю Святого Духа на апостолів. Саме це обіцяв своїм учням Ісус перед вознесінням. Після цього апостоли заговорили мовами, яких раніше не знали і стали проповідувати слово Боже по всьому світу.

Історія свята

У багатьох слов’янських народів це свято більше відоме під іншою назвою – Духів день, названий так на честь Святого Духа, одного з втілень Бога в Триєдність.

У Новому Завіті описано подію, що поклала початок свята. Коли через півтора місяці апостоли зібралися в Єрусалимі і розмовляли в Сіонській світлиці, явився їм Дух Святий у вигляді полум’я. Язики вогню немов обійняли кожного з апостолів – так учні Христа отримали в дар здатність розмовляти різними мовами, щоб вони могли ходити по далеких землях і нести людям різних народів Слово Боже.

Цією подією відкрилася світові уся повнота Трійці, і люди побачили три іпостасі Єдиного Бога: Отця, Сина та Святого Духа.

На іконах ця подія зображується з присутністю Богоматері. У Новому завіті не уточнюється, чи дійсно Матір Божа була з учнями Христа на той момент, коли на них зійшов Святий Дух. Однак, в Діяннях апостолів сказано, що після вознесіння апостоли прибували в молитві “з жінками і Марією, Матір’ю Христа …”.

Всі православні храми у цей день прикрашені гілками берези, бузку, клену – вони символізують оновлення душі.

Трійця 2020: головні традиції

На свято Трійцю існує кілька дуже важливих традицій, яких повинен дотримуватися кожен віруючий.

Так, як і в усі православні свята, на Трійцю слід йти в храм на святу службу. Вона, за традицією, включає в себе Божественну літургію і Велику вечірню.

Згідно давніми переказами, храми вже багато століть прикрашають зеленню: на підлозі лежить трава, на ікони прикрашають живими квітами і гілками дерев.

Тому існує особлива традиція на Трійцю: віруючі приносять до церкви кілька гілочок берези, а потім ставлять їх у себе в будинку. Вважається, що такий букет захищає будинок від злих духів і хвороб.

На Трійцю вже багато століть існує традиція запрошувати до себе додому родичів і друзів, а також влаштовуватися пишні застілля. А тим більше, що Трійця не є пісним днем. Кожна господиня має можливість продемонструвати свої кулінарні таланти і порадувати гостей смачними стравами. Пам’ятайте, головна страва цього свята – коровай.

У давнину на Русі люди організовували гучні гуляння в центрі селища: водили хороводи, співали пісні, танцювали.

Також, згідно з повір’ями, на Трійцю потрібно свататися, а на Покрова – грати весілля. Тоді сімейне життя буде довгим і щасливим.

Вважається, що на Трійцю слід готувати чайні трави на зиму. За повір’ям, всі рослини, зірвані в цей день, мають особливу цілющий силою. А ще люди вірили, що якщо дівчина в лісі запитає у зозулі, коли буде її весілля, то птах прокукує кількість років, які залишилося чекати.

У давнину дівчата плели вінки і пускали їх по річці. Таким чином вони намагалися дізнатися свою долю. Згідно з тлумаченням, якщо вінок загубиться, то незабаром дівчина отримає пропозицію руки і серця. А ось ранкова роса на Трійцю володіє особливою силою, здатною зберегти красу і здоров’я.

Згідно древнім традиціям, будинок потрібно прикрасити гілками берези, дуба та інших дерев. На підлозі слід розкласти скошену траву і ароматні гілочки м’яти або меліси.

Трійця завжди вважалася дівочим днем. У цей час прийнято було гадати, пускати вінки по річці, співати пісні-заклинання і водити хороводи. Однак пам’ятайте, що церква категорично забороняє подібні ритуали. Вважається, що це великий гріх.

Що не можна робити на Трійцю

Існує ряд традицій, пов’язаних з підготовкою до Трійці. Вся справа в тому, що на Трійцю категорично заборонено працювати, прибирати, прати, шити, робити ремонт і взагалі – займатися важкою працею.

Вважається, що свято Трійці тісно пов’язане з міфічними істотами русалками. Так що здавна заборонялося купатися в річці, озері або морі.

Не допускається зневажливе ставлення до землі. У народі на свято Трійці землю вважали іменинницею. А тому головні заборони дня торкаються землі і рослин. У цей день ні в якому разі не можна порушувати спокій землі: копати землю, орати, боронувати, косити траву, колоти дрова, рубати сучки, ламати і пиляти дерева і навіть садити рослини. Інакше чекайте біди.

У давнину люди вважали, що на Трійцю на землю приходять міфічні створення, типу русалок і мавок. І вони всілякими способами намагаються нашкодити людям. Тому в цей день забороняється купатися в озерах і водоймах, а також ходити в ліс або поле.

Вважається, що Трійця точно не підходить для призначення дати для весілля, в іншому випадку чекай біди.

Зелень, якою за традицією прикрашають будинки на Трійцю, не можна викидати. Її потрібно придати вогню.

Згідно з біблійськими правилами, на Трійцю потрібно відмовитися від усіх мирських турбот і провести день в молитві і роздумах про життя. Тільки без фанатизму. Важливу роботу, яку просто не можна відкласти, виконувати дозволено.

На свято не варто виходити з дому без хрестика на шиї. Все тому, що, згідно з повір’ями, в цей час прокидається нечиста сила, здатна нашкодити людині. Особливо важливо подбати про дітей, які найбільш схильні до впливу злих сил.

Не варто в цей священний день думати про погане, сваритися чи бажати комусь зла. Така поведінка вважається великим гріхом. А вся негативна енергія повертається назад з потрійною силою.

Також вважається, що на Трійцю категорично не можна проводити весілля, вінчання та хрещення. В іншому випадку сім’ю може чекати біда.

Чому на Трійцю будинок прикрашають зеленню?

Версій щодо традиції прикрашати будинок зеленню на Трійцю досить багато. В одних джерелах стверджують, що це потрібно, щоб відігнати від будинку злих духів. Інші вважають, що зелень на це свято символізує безсмертя життя, а також є ознакою того, що літо остаточно змінило весну

Також існує твердження про те, що звичай прикрашати будинок зеленню на Трійцю походить ще від старозавітної Церкви. Тоді помешкання і синагоги прикрашалися в П’ятидесятницю у пам’ять того, як при Синайській горі все цвіло і зеленіло в день, коли Мойсей отримував скрижалі закону Божого. Сіонська світлиця, де на апостолів зійшов Святий Дух, у той час, за загальним звичаєм, теж була прикрашена гілками дерев і квітами.

Які трави треба святити і чому

На Трійцю прийнято збирати лікарські трави, які, згідно з повір’ями, набувають особливої сили. Їх зазвичай святять у церкві, а потім приносять додому і зберігають увесь рік. В основному на Зелені свята прийнято освячувати полин, чебрець, пижмо, м’яту, мелісу, волошки і аїр.

Димом сухого полину багато століть тому обкурювали житло перед новосіллям, а також прикріплювали пучок трави над вхідними дверима, щоб в будинок не потрапляла нечиста сила. Також існує повір’я, що якщо подивитися крізь пучок полину на полум’я багаття, запаленого на честь літнього сонцестояння, то весь рік буде продуктивним.

Любисток

Вважається, що любисток захищає від будь-якого чаклунства, пристріту і нечисті. Також існує версія, що любисток дуже сприятливо впливає на дітей. У відварі любистку дітей можна купати, тоді вони будуть спокійними і здоровими. Особливо це стосується дівчаток: здавна мами клали любисток в ліжку дочкам, щоб вони знайшли своє щастя.

Аїр (лепеха)

Стебла лепехи розкидували по підлозі у всіх кімнатах будинку. Вона привертає в будинок добрих духів, очищає житло і зміцнює здоров’я мешканців, приносить удачу, багатство, душевну рівновагу і надійно захищає від бід.

Пижмо

Пижмо також вважається травою-оберегом. Нібито вона відганяє злих духів і людей, здатних навести порчу, а також тих, хто чорний у своїй заздрості. Наші предки вірили, що якщо носити при собі її листя, то всякому “приворот відворот буде”.

Чебрець

У народі вірили, що чебрець – це своєрідна “любовна трава”, яка дозволяє досягти миру і кохання в сім’ї. Чебрець у будинку може допомогти жінці привернути судженого, народити здорову дитину, зберегти тепло в родині. Іноді чебрець зашивати в подушку, щоб позбавитись від нічних кошмарів.

Щоб відвадити від будинку поганого людини, йому в взуття підсипали порошок з висушеної трави. У селах димом сушеного чебрецю обкурювали худобу, оберігаючи його від пристріту.

М’ята і меліса

Вважається, що м’ята відлякує злих духів, очищає і захищає будинок від ворогів. Сухе листя м’яти зашивали в подушку, щоб поліпшити сон, а також обкурювали житлові приміщення, щоб там завжди були мир і затишок.

Волошка

Волошка вважається оберегом від нечисті, а також їй приписують приворотні властивості. Молодим дівчатам потрібно її носити з собою, і тоді вони обов’язково зустрінуть свого коханого.

джерело