Контррозвідка Служби безпеки України заявляє, що викрила та затримала у Харкові громадянина України, який працював на 74-й розвідувальний центр Головного управління Генштабу Збройних сил Російської Федерації.

Про це в середу, 10 червня, повідомили у пресцентрі української спецслужби.

За даними оперативників СБУ, агент був завербований спецслужбами країни-агресора під час виїзду до РФ.

Російські куратори обрали йому псевдонім “Сумрак” та відпрацювали завдання зі збору інформації з обмеженим доступом щодо військових частин, які дислокуються на Харківщині.

У межах кримінального провадження слідчі та контррозвідники СБУ заявляють, що задокументували факт збирання “Сумраком” інформації з обмеженим доступом щодо ротації конкретних військовослужбовців бригади протиповітряної оборони Харкова у райони проведення операції Об’єднаних сил.

“Правоохоронці затримали зрадника у центральній частині Харкова під час спроби одержання таблиці парольних сигналів для здійснення паролювання в повітряних радіомережах авіації Збройних сил України та державної авіації України, яка має гриф обмеження доступу “таємно”, – інформують речники СБ.

У ході затримання та обшуку правоохоронці вилучили у чоловіка носії інформації із відомостями з обмеженим доступом.

Наразі затриманому зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо обрання судом стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
джерело