Нещодавно Рада внесла зміни до Виборчого кодексу.
Закон №3485 передбачає спрощення виборчих процедур в нашій державі та зміни термінів, має усунути усі неузгодженості.

Під час засідання 308 нардепів проголосували за відповідне рішення.

Зазначимо, що законопроєктом депутати пропонують проводити вибори за пропорційною системою з відкритими списками в містах із населенням від 15 000 осіб. Тобто фактично тільки в малих населених пунктах залишається можливість подання кандидатів самовисуванцями. Так, виборці ставитимуть дві позначки: за партію і кандидата від неї.

Крім цього, буде введено заставу для кандидатів, які йтимуть за мажоритаркою, чого раніше не було, в розмірі 20% від мінімальної зарплати.

У великих містах для висуванців за партійними списками застава зменшиться в чотири рази. Так, на кожні 10 тис. виборців у населених пунктах із понад 90 тис. жителів кожній партії доведеться спочатку викласти одну мінімальну зарплату (зараз це 4723 грн), а за мера – приблизно 1 млн гривень.

Депутат від “Слуги народу” Олександр Качура повідомив, що під час голосування за проєкт закону №3485 парламентарі затвердили виборчу квоту 25% а не 5%, чого хотів комітет.

“Тепер ми маємо відкрито-закриті списки в кодексі”, – написав він у своєму Telegram-каналі.

Також законопроєкт покликаний посилити роль депутатських груп у місцевому виборчому процесі: розширити їхню сферу, щоб вони змогли впливати на формування виборчих комісій за умови укладення ними угоди про співпрацю з однією партією.

Ще ухваленим проєктом закону пропонують практику використання інноваційних технологій у виборчому процесі, таких як голосування на дільниці за допомогою комп’ютера, підрахунок голосів за допомогою електронних систем, подачу документів кандидатами в режимі онлайн.
джерело