На виконання доручення Віцепрем’єр-міністр О. Стефанишиної у справі повернення державі судна “Титан-2” відбудеться міжвідомча комісія 14 серпня о 15:00 у приміщенні Департаменту консульської служби МЗС України (м. Київ, вул. Велика Житомирська, 2)

За словами В.Токаря другий корабель, який пропав у Бразилії! Власник НАК Нафтогаз України, ПАТ ДАТ Чорноморнафтогаз. Фото до і після ремонту! Був викуплений на аукціоні в Бразилії, очищений від усіх боргів і відремонтований був за приватні гроші за 2.6 млн доларів для власника. Результат-гроші не повернули, корабель зник!

 

Передісторія.

Майно України в Мексиці, на яке претендувала Росія, врятувало українське підприємство “Укратоменерго”
В кінці жовтня в Мексиці за 1,5 млн доларів з молотка ледь не пішло унікальне краново-монтажне судно “Титан-2”, що належить бідує нині державному “Чорноморнафтогазу”. Держкомпанія витратила на юристів два десятка мільйонів гривень, однак замість рідкісного за світовими мірками судна отримала головний біль і судові тяжби з урядом Мексики. Більш ефективно спрацювала українська компанія “Укратоменерго”, яка і перешкодила відбутися незаконній оборудці. Ця історія залишилася непоміченою в Україні, однак мексиканські ЗМІ присвятили їй не один матеріал. 112.ua з’ясовував, як Україна ледь не втратила за безцінь унікальний, а головне – прибутковий актив

Історія з проблемним українським судном “Титан-2” мусується в українських і мексиканських ЗМІ вже не перший рік. Своїм корінням вона сягає ще в довоєнний час, коли Крим не був анексований Росією, а “Чорноморнафтогаз”, якому і належить це судно, дислокувався в Сімферополі. Тоді в введенні “Чорноморнафтогазу” був великий флот, а на шельфі Чорного і Азовського морів компанією велася розробка 2 газоконденсатних, 7 газових і одного нафтового родовища.

Новини по темі: Парламент дозволив “Чорноморнафтогазу” створити рахунок, кошти на якому можна буде заарештувати
У березні 2014 року сталась анексія Криму, самопроголошені влада створила свій “Чорноморнафтогаз”, захопили активи українського підприємства. Українська влада відновили роботу легітимного “Чорноморнафтогазу” в Києві. У штаті залишився 41 співробітник. Підприємство втратило практично всю матеріально-технічну базу, але прийняло на себе всі боргові зобов’язання.

Так, всі рахунки “Чорноморнафтогазу” арештовані, тому на папері він не може вести активну діяльність, хоча, як свідчать дані Prozorro, все ж веде. Загальна сума заборгованості компанії становить близько 12 млрд грн. У тому числі “Чорноморнафтогаз” не розплатився з підрядниками, з якими працював ще до війни, через що програв ряд судів, але платити відмовляється досі.

Унікальне судно за безцінь з молотка

Серед цікавих активів, які залишилися в розпорядженні “Чорноморнафтогазу”, слід виділити два судна – краново-монтажне судно “Титан-2” і допоміжне “Атрек”. Вони не дісталися росіянам з простої причини – на момент анексії знаходилися далеко за кордоном. Пізніше самопроголошені влади Криму спробують захопити і ці два судна, але їм це не вдасться.

“Титан-2” призначений для монтажу і демонтажу плавучих бурових платформ і їх обслуговування. Це дуже рідкісне судно, таких в світі всього чотири. Воно було побудовано ще в 1985 році у Фінляндії.

“Титан-2” практично не бував в рідних краях. Після розвалу СРСР його відразу орендували зарубіжні фрахтувальники. У 1994 році “Титан-2” допомагав будувати морську платформу в Мексиканській затоці. У 1995 році маршали США наклали на нього штраф, який насилу було заплачено. Тоді на ньому ще був український екіпаж. У 2007 році “Титан-2” був модернізований компанією Global Industries (США) для роботи на більших проектах на шельфі. На ньому встановили додаткове обладнання компанії Gulf Investments (ОАЕ) вартістю 14,7 млн ​​дол., В яке входять унікальна система динамічного позиціонування, система пожежогасіння, житлові бокси, кранові установки.

З 2003 року корабель знаходився в бербоут-чартер (в торговому мореплаванні договір фрахтування судна без екіпажу) у шведській компанії Baltic Offshore Marine Contractors (визнана банкрутом у 2015 році), яка в свою чергу в 2011 році передала судно за погодженням з “Чорноморнафтогазом” в субфрахт мексиканської компанії Oceanografia SA de CV (останній оператор судна) на термін до квітня 2016 року. Остання використовувала вказане судно для виконання замовлень мексиканської державної нафтовидобувної компанії Pemex. За нашими даними, щорічно “Чорноморнафтогазу” як власнику перераховували за оренду 3,65 млн доларів. Втім, як повідомив на умовах анонімності один з колишніх топ-менеджерів держкомпанії, ніяка прибуток від оренди судна через бухгалтерію не проходила. Це питання, а також ряд інших, пов’язаних з історією “Титана-2”, ми попросили прокоментувати прес-службу “Чорноморнафтогазу”, проте в держкомпанії послалися на проблеми з електронною поштою і кілька разів запевняли, що не можуть отримати наш запит. Від пропозиції привезти і зареєструвати запит в роздрукованому вигляді там теж відмовилися.

UKR.RED

Автор

Удовенко Олександр