Депутат Київської обласної ради В’ячеслав Соболєв, на якого в кінці минулого року було скоєно замах, в результаті якого загинув його трирічний син Саша, заявив, що правоохоронні органи свідомо саботують розслідування. Про причини такої поведінки співробітників поліції, результати власного розслідування, замовників і їх покровителів депутат розповів виданню “ГОРДОН”

1 грудня 2019 року в центрі Києва, на перехресті вулиць Льва Толстого і Тарасівської, був обстріляний автомобіль Range Rover , в якому знаходився депутат Київської обласної ради, бізнесмен В’ячеслав Соболєв зі своєю сім’єю. Куля снайпера, що призначалася Соболєву, потрапила в голову його трирічного сина Сашка. Хлопчик помер у кареті швидкої допомоги .

За дев’ять місяців розслідування правоохоронцям вдалося затримати чотирьох підозрюваних, двоє з яких вже на свободі. Також встановлено двоє організаторів злочину , які зараз знаходяться в міжнародному розшуку.

У Головному слідчому управлінні Нацполіціі за даним фактом розслідується чотири кримінальні виробництва. В одному з них йде ознайомлення сторін з матеріалами, після чого обвинувальний акт буде направлений до суду. Зокрема, мова йде про матеріали щодо колишніх бійців роти “Ведмеді” “Української добровольчої армії” Андрія Лаврегі і Євгена Семенова. За даними слідства, Лаврега стріляв в автомобіль Соболєва, а Семенов давав йому сигнал, коли депутат вийшов з ресторану. Лаврега і Семенов були затримані на наступний день після скоєння вбивства.

Трохи пізніше в справі прозвучали прізвища 25-річного уродженця Росії Юсупов Абуєва і Юрія Ткаченко. Їх можлива причетність до організації злочину підтверджується рядом доказів і словами одного зі свідків у справі, який в момент вбивства перебував безпосередньо поруч з Абуев. На сьогоднішній день обидва фігуранти знаходяться в розшуку.

Сам Соболєв веде паралельне розслідування і переконаний, що правоохоронні органи свідомо саботують слідство. Про причини такої поведінки співробітників поліції, результати власного розслідування, замовників і їх покровителів депутат розповів виданню “ГОРДОН” .

Правоохоронці дуже багато приховали з матеріалів справи, а у мене все це є
– Днями в ЗМІ з’явилася інформація про перший рішенні суду по справі про вбивство вашого сина. Як ви для себе оцінюєте це рішення?

– Скажіть, будь ласка, людина, яка возив підозрюваних на стрільбищі, який привозив велосипед, вночі ховав підозрюваних виконавців, він є співучасником злочину? Тільки правоохоронці дуже багато приховали з матеріалів справи, а у мене все це є.

Довідка “ГОРДОН”. 1 вересня 2020 року Святошинський суд Києва виніс вирок одному з фігурантів справи про вбивство трирічного сина Соболєва Олександру раеви – студенту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Як випливає з вироку, Раїв визнаний винним у приховуванні злочину і засуджений до трьох місяців арешту. З урахуванням часу, проведеного під арештом на стадії досудового розслідування, обвинувачений був звільнений в залі суду. Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом 30 днів. За даними слідства, Раїв допоміг виконавцям вбивства сховатися в кімнаті одного з київських гуртожитків, де їх згодом і затримали.

За повідомленням в ЗМІ, Раїв (на прізвисько Майор) – уродженець Ірпеня, в 2016 році був активістом організації “Традиція і порядок”, яку нібито покинув в 2019 році з іншим підозрюваним у справі про вбивство сина Соболєва – Юсупом Абуев.

Цей Майор не раз возив підозрюваних, тому що спочатку номер в хостелі зняли не на тому поверсі. І він возив Лаврегу ( підозрюваний стрілок. – “ГОРДОН” ) на стрільбищі, щоб той ще раз пристріляв зброю, тому що висотність була іншою.

Тому те, що зараз відбувається для мене лише підтверджує той факт, що пан Сміх ( слідчий Нацполіціі . – “ГОРДОН” ) і деякі його колеги – злочинці, які покривають замовників. Втім, як і людина, яка проводив поліграф.

– У своїх численних зверненнях до президента України і міністру внутрішніх справ ви неодноразово акцентували увагу на причетності до замаху і подальшого приховування злочинців представників ряду правоохоронних структур. Кого конкретно ви мали на увазі і яка роль цих людей?

– Я говорив про тих, хто протягом багатьох років покривав ОПГ Ємельянова і не припинив це робити навіть тоді, коли справа торкнулася вбивства мого трирічного сина.

Ні для кого в цій країні ні секрет, що гроші і зв’язку Ємельянова, Татькова і їхніх спільників дали їм можливість відчути себе абсолютно безкарними ( Артур Ємельянов, Віктор Татьков – діючий і колишній суддя Вищого господарського суду України відповідно. – “ГОРДОН” ). У них в принципі немає меж. Але я до останнього вірив, що в нашій країні є структури, які можуть зупинити цих людей. Поки виходить, що немає.

Трирічний Саша Соболєв помер в кареті швидкої допомоги по дорозі в лікарню. Фото: В’ячеслав Соболєв / Facebook

Якщо спочатку зволікання в розслідуванні я списував на бюрократію і низький рівень професіоналізму, то зараз розумію, що справа в іншому.

Коли ми домоглися передачі справи до Головного слідчого управління поліції, самі слідчі, ознайомившись з матеріалами, сказали, що не бачать рівно ніяких результатів роботи київського слідства за два місяці.

Це зараз я знаю, що начальник Головного управління Нацполіціі в Києві пан Крищенко мав відношення через близьких людей з одним із замовників вбивства.

Здавалося б, після передачі матеріалів і призначення нових слідчих ситуація повинна була змінитися, але цього не сталося. Слідчий Омельченко, його начальник Сміх і їх процесуальний керівник не те що самі особливо не напружувалися в розслідуванні, а просто зливали всю інформацію, яку ми їм передавали. Більш того, вони цілеспрямовано фальсифікували матеріали справи, тиснули на свідків, яких, до речі, ми їм надали, а не вони їх встановили. Про поліграф і роботу щодо замовників, яких я озвучив, не буду навіть говорити.

Знову ж історія з наданою мені державною охороною. Це ж чистий фарс. У мене є десятки відео, де чітко видно, як ці хлопці постійно губляться, спізнюються, відмовляються виїжджати за межі міста. На всі питання у них одна відповідь: “Нам заборонено керівництвом”.

У постанові суду не прописано, що їм можна їздити по одних вулицях і не можна по іншим, там чітко написано: “Забезпечити охорону”. Про рівень підготовки цієї охорони я взагалі мовчу. У мене питання: для чого це робиться? Відповідь очевидна, особливо якщо врахувати, що у поліції є інформація про те, що замовлення не знято і зараз йде активна підготовка до вбивства.

У мене дві мети: посадити замовників вбивства на довічне і зробити все, щоб наші діти могли спокійно ходити вулицями
– Ви пробували звертатися в інші правоохоронні структури?

– Поліція, ГБР, СБУ – ми стукали в усі двері. Звичайно, завдяки суспільним резонансом нас багато навіть брали і обіцяли посприяти, взяти на контроль. Але по факту ситуація не змінилася. Як приклад – пані Венедиктова ( Ірина Венедиктова, генеральний прокурор. – “ГОРДОН” ) ще кілька місяців тому пообіцяла нам створити спільну з потерпілою стороною групу і запросити нас на нараду. Чекаємо по нинішній день.

Один із співробітників Головного управління розвідки Міністерства оборони свого часу теж взяв участь в цій справі. Його прізвище Червінський. Роман Червінський. Офіцер, до речі. Він вийшов на мене з пропозицією організувати зустріч з чеченцями, які можуть надати потрібну нам інформацію. Я погодився. І зустріч відбулася. Правда, ніякої інформації ми не отримали. А через кілька днів дізналися, що після візиту “гості” відразу пішли купувати відповідне для виконання замовлення зброю. Ці дані передали в поліцію. Реакція – з мене на час тут же зняли охорону. Думаю, для чого і хто це зробив, всім і так зрозуміло.

– Які ваші подальші плани з огляду на те, що зараз ви, по суті, протистоїте всій системі?

– Найближчим часом я планую оприлюднити частину тих даних, які ми зібрали за весь цей час. Повірте, там є досить гучні прізвища та цікаві факти. Думаю, знайдуться люди, які зможуть реалізувати цю інформацію в рамках нових кримінальних проваджень. Слава богу, у нас ще є порядні і чесні люди, в тому числі і в силових структурах.

– Яка ваша кінцева мета? Притягнути до відповідальності всіх причетних до вбивства сина?

– У мене дві мети: посадити замовників вбивства на довічне і зробити все можливе, щоб наші діти могли спокійно ходити вулицями.

Я не готовий сидіти і спостерігати, як в моїй країні хтось безкарно вирішує, кому жити, а кому – ні. Як закон стає виборчим. Як люди впадають у відчай домогтися справедливості, остаточно втративши віру. Це шлях в нікуди. Я не хочу такого майбутнього для своїх дітей і для всіх нас, тому залишається тільки одне – продовжувати боротися.
джерело