Питання застосування фруктози як замінника цукру став актуальним у сучасному світі. Проте хвилювання, що створили шум навколо хвороби під назвою діабет, насторожують медиків в питанні о дозволеності застосування фруктового цукру.

Зміст матеріалу
Солодка отрута
Використання фруктози
Позитивні моменти вживання фруктози :
Недоліки вживання фруктози :

Статистика показує, що з другої половини XX століття захворювання діабетом по 2-го типу і метаболічним синдромом узяло реванш порівняно з тим періодом, коли діагноз вважався долею лише людей, схильних до ожиріння.

Встановлено, що МС(метаболічний синдром) — лідер перед цукровим діабетом по числу хворих. Люди стали жертвами різних порушень обмінних процесів, комплексно пов’язаних один з одним. Ці дві хвороби формуються на базі зниженої чутливості тканин до команд інсуліну(інсуліновою резистентністю) і гіперглікемії(підвищений рівень глюкози в крові). Унаслідок шкідливості цукру діабетикам, за рішенням фахівців живлення і охорони здоров’я, запропонували фруктозу.

Насторожило те, що хвороба охоплює підростаюче покоління. Постало питання пошуку причини недуги, що поширюється. У результаті фахівці обгрунтовано відповіли, що винуватиця нездоров’я — це фруктоза.

Солодка отрута
У групу простих вуглеводів входить і фруктоза. Засвоюються організмом вони легко. Споживаючи овочі і фрукти, природні джерела фруктового цукру, людина отримує не лише мікроелементи, необхідні вітаміни, але і очищаючу дію рослинних волокон.

У харчовому цукрі комбінуються: глюкоза(50%) і фруктоза(50%). У організмі цукор розпадається на ці два вуглеводи.

Глюкоза транспортується в усі клітини тканин завдяки інсуліну.
Фруктоза обходиться без цього гормону. Потрапляючи в печінку, вона перетворюється частково на глюкозу, а надлишок відкладається в жир.
Тому фруктозою не можна зловживати, щоб уникнути ожиріння печінки. Глюкоза ж утилізувалася усіма клітинами. Також фруктовий цукор нечутливий до гормону жирової тканини(лептину), і якщо його застосовувати часто і безконтрольно, то відчуття голоду, що викликається, приведе до частої їди.

Використання фруктози
Солодка фруктоза міститься в кукурудзяному сиропі(55%), який додається в десерти, в газовану підсолоджену воду, в тістечка, фабричні кондитерські вироби і у багато солодких продуктів. Масштаб виробництва фруктози збільшив раціон її прийому до 10%. Вже на зорі XXI століття третина населення користувалася продукцією, зробленою на фруктозі. Але прогноз наукових досліджень — сумний, і він показує, що повсюдне вживання фруктового цукру зашкалює.

Людство прагне підійти до правильного рішення цієї проблеми. Фруктозу можна назвати ліками для хворих діабетом.

Позитивні моменти вживання фруктози :
Продукт є знахідкою — не спостерігаються гіперглікемії.
Не перевантажується підшлункова залоза.
Не викликає алергію.
Не сприяє руйнуванню зубів.
Рятує від інтоксикації алкоголю, перетворюючи спирт на продукти розпаду, що не завдають шкоди організму.
Має лікувальний ефект при недостатності глюкози в організмі.
Недоліки вживання фруктози :
Порушений кислотно-лужний баланс(ацидоз) викличе збій ритму серця і сонний стан.
Жир, що відкладається в печінки, викличе її ожиріння.
Часте вживання веде до підвищеного рівня сечової кислоти, що провокує утворення каменів в нирках і виникнення подагри.
Висновок: фруктоза корисна, якщо потрапляє в організм із з’їдених фруктів і овочів, але в помірному об’ємі.

Навчитися отримувати користь з будь-якого продукту, не використовуючи його як шкідливий, допоможе правильний підхід до раціону харчування і його кількості.
джерело