Коронавірус може протікати в легкій і важкій формі

Коронавірус ніколи не викличе ускладнень у пацієнтів, які хворіють на нього безсимптомно. Про це розповів відомий ізраїльський лікар Євген Качман. Доктор також повідомив, коли потрібно приймати антибіотики при коронавірус, і хто може лікуватися вдома.

У разі, якщо тест на коронавірус дав позитивний результат, потрібно звернутися до лікаря. Це дасть можливість зрозуміти, в якій формі протікає хвороба і чи потрібно лікування.

«Якщо у людини зовсім нічого немає (а безсимптомних пацієнтів близько 17-20%) – нічого робити не потрібно, потрібно просто сидіти вдома 10 днів в ізоляції. У нашій практиці не було випадків, щоб у безсимптомного хворого потім різко почали з’являтися ускладнення. Так не буває », – впевнений Качман.

Для легкої форми коронавируса (близько 20% випадків), антибіотики також не потрібні. Лікар каже, що антибіотикотерапія при коронавірус в принципі не ефективна. Адже антибіотики діють на бактеріальну інфекцію, а COVID-19 – типове вірусне захворювання.

Євген Качман додав, що антибіотики можуть бути рекомендовані тільки для лікування бактеріальних ускладнень основного захворювання.

А ось близько 50% пацієнтів переносять коронавірус в среднетяжелой формі і з класичними симптомами – температурою, катаральними явищами, втратою смаку, нюху, розладом шлунково-кишкового тракту. У цьому випадку пацієнтам потрібно медичний нагляд дому та симптоматична терапія.

Лише 5-7% пацієнтів переносять хворобу в тяжкій формі, маючи задишку, гіпоксію, ураження легень понад 10-15%. Саме вони потребують госпіталізації та стаціонарному лікуванні.

Автор

Удовенко Олександр