ВООЗ зробила пам’ятку щодо реабілітації людей, які були госпіталізовані з діагнозом COVID-19.

Як самостійно реабелітіроватися після COVID-19: ВООЗ розробили ґайд
Люди, що хворіли на коронавірус, можуть відчувати сильну втому, неможливість сконцентруватися, «туман в голові», фізичну слабкість, головний біль та біль у суглобах ще протягом довгого часу. При цьому не обов’язково мати тяжкий перебіг хвороби. Деякі з цих наслідків можуть спіткати й коли інфекція проходила не надто тяжко.

На відновлення після реанімації може знадобитися 6−12 місяців. Звісно, ця тривалість може бути коротшою чи довшою — усе залежить від багатьох чинників, як-от віку, контролю за хворобами, підтримки близьких та доступу до різних сервісів.

Одним з ключових чинників у відновленні — це докладання зусиль, наскільки це можливо для самої людини та її бажання швидше повернутися до нормального життя.

У ґайді, що було розроблено ВООЗ, даються корисні поради передусім для людей, які мали тяжкий перебіг хвороби, та були госпіталізовані.

У ґайді є короткі інструкції з малюнками та відповідями на питання:

→ що робити у разі задишки

→ які вправи допоможуть відновити нормальну рухливість м’язів,

→ що робити у разі прояви проблем з голосом

→ як їсти, пити та ковтати

→ що робити, якщо складно чітко мислити та сконцентруватися

→ як піклуватися про ментальне здоров’я

→ коли варто звернутися до медиків за допомогою

Останній пункт також дуже важливий. Хвороба на COVID-19 може негативно вплинути на здоров’я серця, приміром, викликати міокардит. При чому не лише у людей літнього віку, а й молодих.

Тож варто бути уважними до себе та до людини, яка відновлюється після хвороби, і краще не чекати критичних ситуацій, а постійно бути на зв’язку зі своїм лікарем та час від часу обговорювати з ним чи нею питання, які турбують.

Завантажити ґайд можна за посиланням: bit.ly/30Eajjg

Джерело: ІА «Вчасно”