Ненасичені амінокислоти та їх користь для харчування були відкриті датським вченим Дайербергом, який досліджував харчування ескімосів. Він встановив, що при багатому рибою раціоні вони практично не хворіють захворюваннями серцевої системи.
У яких продуктах міститься Омега-3?
Вітаміни Омега-3 засвоюються тоді, коли вони надходять в організм разом з натуральними продуктами, а не у вигляді добавок. Роблячи закупівлі, досить покласти у кошик товари зі списку тих, які містять жирні амінокислоти:

морська риба;
морепродукти;
яєчний жовток;
червоне м’ясо.

Важливо, щоб риба і морепродукти були вирощені в природних умовах. Корисно їсти рибні консерви. У 100 грамах тунця міститься добова норма цього компонента. Не менш корисні скумбрія, лосось, оселедець, сардини та мойва.

Корисні для організму людини ліпіди містяться в рослинних продуктах:

гарбузове насіння;
волоські горіхи;
арахіс;
гірчичне масло;
гарбуз;
шпинат;
брюссельська капуста;
бобові;
авокадо.

Корисні властивості Омега-3
Жирні поліненасичені компоненти організмом людини не виробляються. Тому їх слід приймати щодня, складаючи збалансований раціон. Для підтримки краси ззовні і всередині, необхідно дотримуватися добову норму жирних амінокислот, щоб бути здоровим.

Для шкіри
Амінокислоти сприяють правильному обміну речовин і балансу води в організмі. Шкірі важливо постійно бути зволоженою. Якщо щодня їсти продукти, багаті цим компонентом, розгладяться дрібні зморшки, як після відвідування косметолога і дорогих процедур. Вони також доставляють до тканин кисень, який ми вдихаємо і це значно покращує зовнішній вигляд шкіри, робить її свіже і чистіше.

Для суглобів
Речовини, які містяться в продуктах зі списку, сприяють виробленню гормонів, що покращують еластичність тканин. У результаті багато хвороби суглобів просто вилікувати, якщо щодня дотримуватися норму корисних амінокислот.

Для мозку
Незамінні жирні кислоти впливають на нейрони, допомагаючи їм швидше пропускати імпульси, що робить роботу мозку швидкої. У результаті покращується пам’ять, ось чому говорять: якщо їсти рибу, можна стати розумнішим. Амінокислоти незамінні при формуванні мембран головного мозку, починаючи з моменту розвитку плода.

Для гормональної системи
Тригліцериди сприяють збільшенню вироблення гормону серотоніну» — це знижує ризик виникнення депресії. Крім того, вони допомагають вироблятися сперматозоїдів і регулюють вироблення стероїдів і тестостерону-чоловічого гормону. Це допомагає всім спортсменам, а також чоловікам з порушеннями статевої системи відновлювати чоловічу силу.

Для серця і судин
Щоб знизити концентрацію шкідливого холестерину в крові, необхідно вживати продукти, багаті жирними амінокислотами. Ненасичені жири відкладаються на стінках судин, нейтралізуючи дію насичених. В результаті судини очищаються від бляшок, кров швидше проходить і поліпшується робота серця, а також поліпшується скорочення серцевого м’яза, кров швидше циркулює і насичує організм киснем.

Шкідливий холестерин з’являється на стінках судин внаслідок неправильного харчування. Омега очищає їх, тим самим зменшуючи ризик розвитку багатьох захворювань.

Для нервової системи
Якщо у нервових закінченнях збирається велика кількість патогенів і токсинів, вони починають погано пропускати імпульси. В результаті порушується координація рухів, відбуваються інші процеси, які стають основою для хвороб центральної нервової системи, у тому числі відповідають за формування сітківки ока.

Користь Омега-3 для спортсменів
Професійні спортсмени мають потребу у великій кількості білка, який є основним будівельним елементом м’язів. А щоб білок правильно засвоювався, необхідні ненасичені жирні кислоти, які регулюють обмін речовин, корисні для роботи серця і тому допомагають будувати здорове тіло при великих фізичних навантаженнях.

Продукти, які містять незамінні амінокислоти, багаті білком і клітковиною, і є основою правильного раціону. Тому на їх основі можна скласти щоденне збалансоване меню, яке повністю відповідає рекомендаціям тренерів.

Користь Омега-3 для схуднення

Щоб схуднути, необхідно знизити кількість вуглеводів, додавши білок і клітковину. Риба, морепродукти, м’ясо і яйця – це цінні джерела білка, а гарбуз, броколі та інші продукти, які містять ненасичені кислоти, є джерелами клітковини.

Виходить подвійна користь: правильне харчування і користь компонентів, які активно сприяють спалюванню жиру. Омега-3 жирні кислоти регулюють апетит, тому після їжі почуття ситості зберігається довше.

Вітамінний комплекс Омега-3 для дорослих і дітей
Щодня включаючи корисні жири в свій раціон, можна забути про багатьох захворюваннях і синдромах:

нервове напруження;
стрес;
депресія;
ПМС.
Практично кожна доросла людина стикалася з тим, що протягом дня доводиться пити антидепресанти. Крім користі жирних кислот для роботи серця, треба виділити їх позитивний вплив на нервову систему. Дорослі перебувають у стані стресу, їм треба щодня вживати речовини, що знижують рівень напруги.

Дітям для правильного розвитку потрібні не тільки вітаміни, але і мікроелементи. Мозок, як і інші органи, формується задовго до народження. Після того, як дитина народжується, всі процеси розвитку починають активізуватися. Для формування нервової системи, поліпшення пам’яті та уваги слід регулярно включати в раціон дітей рибу та інші продукти, які містять жирні кислоти.

Коли дитина розвивається ще в утробі, жирні кислоти відіграють важливу роль у формуванні всіх життєво важливих систем організму, включаючи нервову систему і зуби. Мозок дитини розвивається до 14 років, в добу йому треба мінімум 1000 мг ліпідів. Можна збагачувати його раціон рибою або лляною олією, капустою та іншими продуктами зі списку або давати спеціальні препарати.

Для самих маленьких дітей до року у продажу є спеціальні суміші, які мають збалансований склад амінокислот та ліпідів.

Однак важко становити щоденне меню так, щоб у ньому пасували всі корисні речовини. Тому рекомендується приймати спеціальний вітамінний комплекс Omega -3 для дітей і для дорослих.

Коли жінка годує грудьми, вона в 90% випадків відчуває дефіцит корисних речовин, так як в молоко йде вся користь, яку вона отримує з раціону. Щоб дитина отримувала всі вітаміни і мікроелементи вже в ранньому віці, годуючій мамі потрібно регулярно заповнювати добову норму Omega-3.

Симптоми дефіциту у дітей:

приватний атопічний дерматит і діатез;
неконтрольована постійна гіперактивність;
зниження концентрації уваги та успішності;
сухість шкіри і алергічні реакції;
погіршення зору.
Дітям дозволено приймати препарати вітамінного складу не раніше ніж 1,5 року.

Омега-3 рекомендується приймати при таких симптомах хвороби:

лікування безпліддя;
хвороби шкіри;
захворювання суглобів;
атеросклероз;
профілактика появи інфарктів та інсультів;
профілактика онкологічних захворювань;
профілактика хвороби Альцгеймера;
перешкода виникнення алергічних реакцій.

Запобіжні заходи і протипоказання

Навіть саме корисне ліки може бути шкідливим, якщо приймати його неправильно. У великих кількостях препарати, що містять Omega -3, шкідливі для шлунково-кишкового тракту. Якщо приймати їх без призначення лікаря, може початися панкреатит та інші розлади харчової системи.

Передозування також може стати причиною розрідження крові. Тому при захворюваннях, пов’язаних з кровотечами і при поганому згортанні, слід приймати комплекс тільки з дозволу лікаря.

При прийомі не слід перевищувати рекомендовану виробником дозування, щоб уникнути проблем з травленням і обміном речовин. Також при виборі потрібно звертати увагу на кількість діючої речовини, щоб не перевищувати добову норму.

Багато виробники навмисно занижують кількість корисних мікроелементів, щоб знизити вартість препарату. Тому потрібно завжди читати інструкцію до застосування Омега-3 – деякі препарати слід приймати 3 рази в день, деякі – 1 раз в день.

Як правильно приймати Омега-3 (добова норма)
Найчастіше вітамінний комплекс випускається в капсулах, які мають розчинну оболонку. Це зручно для прийому, так як в чистому вигляді смак риб’ячого жиру не подобається нікому.

У складі Омега-3 немає нічого зайвого – тільки добова норма незамінних жирних кислот, які розчинені в натуральному риб’ячому жирі. Для дорослих вона становить:

250 мг мінімально;
1500 мг максимально.
Для порівняння, в 100 грамах будь-якої морської риби міститься 1 г або 1000 мг жирних кислот. Це означає, що навіть невеликий шматочок вареного або запеченого хека здатний повністю покрити недолік цього важливого елемента в організмі. Однак смак риби або морепродуктів подобається не всім. Особливо важко нагодувати ними дітей, тому кращим рішенням буде прийом препаратів.

Добова норма залежить від віку дитини:

300 мг до 1 року;
500 мг, від 1 року до 3 років;
700 мг від 4 до 7 років;
900 мг, від 8 до 14 років.
1000 мг з 15 років.
Добова норма в корисних жирах зростає при таких захворюваннях:

постійні депресії і пригноблені стани;
захворювання, пов’язані з порушенням роботи аутоімунної системи;
хвороби судинної системи;
захворювання нервової системи;
висока загроза виникнення інфаркту міокарда або інсульту.
У холодну пору року також потрібно збільшити добову норму в півтора рази, так як зростає ризик простудних захворювань, і організм бореться з інфекціями. Дітям і людям похилого віку рекомендовано збільшити вживання Омега-3.

При лікуванні функціональних розладів слід застосовувати день 2-4 грами компонентів капсул риб’ячого жиру.

Важливо, щоб це були концентрати тваринного походження ЕПК або ДГК, про що зазначено на упаковці.

Популярні препарати з Омега-3

Серед усього розмаїття препаратів, які містять ненасичені жирні кислоти, слід виділити ті, які користуються найвищим попитом серед споживачів. Важливо пам’ятати, що це не ліки, а БАД-и – біологічно активні добавки, які допомагають заповнити в раціоні кількість необхідних корисних речовин.

Омакор
Випускається в зручних для прийому капсули, кожна з яких містить 1000 мг ненасичених жирних кислот, тобто, добову дозу.

Потрійна сила Омега-3
Містить необхідну добову норму жиру, який добувають з холодноводних риб. Підходить для дітей і для дорослих.

Вітрум Кардіо
Препарат містить добову норму Omega -3 1000 мг. Рекомендується для щоденного вживання за курсом призначення лікаря.

Омеганол Форте
Капсули на основі риб’ячого жиру кислоти Омега-3 і 6, вітаміни А і Є. Приймати потрібно по 1 в день для профілактики атеросклерозу.

Ультра Омега-3
Містить 750 мг тригліцеридів, що відповідає нормі дитини, або приймання двох капсул на день при захворюваннях, які потребують збільшення добової дози.

Омега-3
Желатинова розчинна капсула містить 600 мг чистого препарату, цієї дози вистачить для прийому дитиною.

Омега-800

Прийом однієї покриває добову норму жирних кислот у дітей і підлітків. Дуже корисний препарат і дає результати майже відразу.

Океанол
Натуральний концентрат риб’ячого жиру, що містить добову норму незамінних кислот. Рекомендується приймати 1 раз в день по 1 капсулі для загальної профілактики.

Доппельгерц Актив
Одна капсула препарату містить 1100 мг жирних ненасичених кислот і 12 мг вітаміну Е. Рекомендується для дорослих і дітей з 14 років при дієтичному харчуванні.

Користь для чоловіків
Щоб зберегти до старості міцне чоловіче здоров’я, необхідно щодня приймати Omega -3. Вчені довели, що регулярне вживання жирних ненасичених кислот в 5 разів знижує ризик виникнення раку простати.

В Японії, де основою раціону є риба і морепродукти, практично не реєструються випадки цього захворювання.

До того ж, чоловіки в тих країнах, де раціон багатий рибою, стають батьками навіть після 70 років, завдяки міцному чоловічому здоров’ю. Омега-3 для чоловіків – це відмінний спосіб залишатися активним в будь-якому віці.

Користь для жінок
Організм жінки дуже крихкий, так як вона вагітніє, виношує дитину і народжує, і це позначається на її здоров’ї. Рекомендується приймати препарат при вагітності, щоб заповнити корисні речовини, які потрібні для правильного формування нервової системи дитини.

Крім цього, жінки протягом дня дуже втомлюються, адже крім роботи, їм доводиться займатися домашніми справами. Недолік ліпідів позначається на настрої, щоб не пити антидепресанти, лікарі радять приймати комплекс Омега-3 кислот. Це допоможе відновити не тільки настрій, але і красу шкіри – вона стає більш еластичною і гладкою, зникають дрібні зморшки і візуально жінка молодіє.

Користь і шкода Омега-3 полягають у тому, що незамінні жирні кислоти впливають на гормональний фон. Однак для жінок це скоріше корисне властивість, так як вживання цього препарат допомагає налагодити правильний цикл менструації і зменшити болі при ПМС. Гормональні сплески придушуються прийомом препаратів, які містять риб’ячий жир.

ПНЖ (поліненасичені жири) відповідають за всі важливі процеси обміну речовин в організмі, в тому числі за правильну роботу мозку і еластичність мембран. Коли настає вагітність, добова норма зростає в 2 рази і становить 2000 мг, щоб заповнити недолік ліпідів, які йдуть на розвиток плоду.

Доведено, що вживання препаратів, що містять жирні кислоти, на 30% зменшує ризик розвитку ущільнень у молочних залозах і в товстій кишці.

Симптомами дефіциту у обох статей є такі захворювання та розлади:

зниження розумового розвитку, починаючи з раннього віку;
постійна слабкість і знижена працездатність;
депресивний і апатичний настрій;
підвищений артеріальний тиск;
значне зниження концентрації і пам’яті;
часті застуди на тлі зниженого імунітету;
постійна спрага;
ламкі нігті і волосся;
лущення і сухість шкіри;
часті алергічні реакції;
постійне порушення стільця;
хворобливі відчуття в суглобах при русі;
садна і рани заживають довго і кровоточать;
м’язові болі при відсутності великого фізичного навантаження.

Ці симптоми можуть бути проявом і інших захворювань, але якщо у вашому раціоні спостерігається нестача риби, необхідно почати прийом спеціального комплексу, який відновить баланс жирних кислот.

Чим корисні Омега-6 і 9?

Всі незамінні жирні кислоти поділяються на три типи:

Омега-3;
Омега-6;
Омега-9.
Перші два, 3 і 6, абсолютно ідентичні, вони містяться в продуктах харчування та самостійно організм людини їх продукувати не може. Але чи потрібно окремо вживати Omega -9, чим вони корисні і відрізняються від Omega-6?

Жирні кислоти Omega-9 не є незамінними. В організмі практично не буває їх дефіциту, так як при звичайному харчуванні їх кількість поповнюється щодня. До того ж, це мононенасичені кислоти, які людина може накопичувати і при необхідності організм сам «знає», де їх недолік.

Для чого корисно приймати Омега-3, 6 і 9? Всі захворювання, що пов’язані з нестачею жирних амінокислот, ідентичні і тому при прийомі основного препарату з риб’ячим жиром повністю компенсується недолік всіх компонентів із серії Омега.

Кислота Omega -3 Omega -6 Omega -9

Тип кислоти Поліненасичена Поліненасичена Поліненасичена
Бореться із запаленнями Так Немає Немає
Як вживати Омега-6 і 9 (добова норма)
При повноцінному харчуванні добова норма Омега-6 і 9 заповнюється легко. Вони містяться в рибі і морепродуктах, насінні і льняному маслі, тобто там же, де і Омега-3.

Необхідне організму дорослої людини кількість:

Омега-6 – 700 мг;
Омега-9 – 700 мг.

Якщо ви щодня їсте рибу, свіжу зелень, любите насіння або приймаєте препарати з риб’ячим жиром, тоді кількість усіх жирних амінокислот у вас знаходиться в нормі.

Прийом препаратів слід починати тільки за рекомендацією лікаря, курс прийому становить не більше 1 місяця раз на півроку або за встановленим доктором графіком.

Користь і шкода Омега-3, 6 і 9 абсолютно ідентичні. Ці амінокислоти потрібні організму для поліпшення його роботи. А якщо щоденний раціон важко збалансувати, слід приймати препарати, які заповнять недолік важливих жирних амінокислот.

джерело