У лікарнях Запоріжжя катастрофічна ситуація з хворими та лікарями

У Запоріжжі через пандемію коронавірусу склалася критична ситуація в медицині. Сімейні лікарі почали масово звільнятися через наплив хворих, у Бердянську почали шукати медперсонал через соціальні мережі, а хворі змушені перебувати в палатах, де немає елементарних умов.

Журналісти видання OBOZREVATEL розповіли, що в лікарнях Запоріжжя практично немає вільних місць і хворих лікують вже в коридорах. Черги з пацієнтів є на здачу ПЛР-тестів, до сімейних лікарів.

“Сімейники” не встигають обслуговувати навіть своїх задекларованих хворих. Через таке велике навантаження почався витік кадрів. Медики звільняються, тим більше, що коронавірусні доплати не отримують. До пандемії у них було близько 20 дзвінків на день, а зараз їм телефонують майже цілодобово. Нервова система не витримує вже ні у кого. У поліклініці людей повно – якась катастрофа, реальний бардак. Один туалет на купу хворих. Хто – в баночку, хто куди. А влада каже, от ми будемо будувати стадіони, щоб люди займалися спортом. Це добре, тільки хто там буде працювати, якщо стільки вмирають”, – розповів виданню завідувач підстанції швидкої допомоги в Хортицькому районі Анатолій Сидоренко.

Він додав, що колеги скаржаться на відсутність костюмів спецзахисту і замість них видають якісь халатики. Через відсутність фінансування, з листопада лікарям скасували так званий “ковідний пакет” – потрійний оклад.

Як додав Сидоренко, відділення для хворих з COVID-19 забиті не тільки в Запоріжжі, але і в Бердянську та Маріуполі. Пацієнти змушені лікуватися в холодних палатах, з протягами, елементарних умов у відділеннях просто немає.

“Ті, хто в лікарні, хворіють на ковід по 2 тижні як мінімум, і за цей час помитися неможливо. Спартанські умови: виправ білизну, якось підсушив і надів на себе. Соромно зізнатися, але навіть в туалет сходити проблема. Лікарі розповідають, що буває за добу надходить по 30 осіб. Все, що могли перевести під ковідні палати, перевели. Бідолахи, реально вже з ніг валяться”, – повідомили пацієнти.

Автор

Удовенко Олександр