Наступним президентом США, який займе свій пост 20 січня 2021 року, стане кандидат від Демократичної партії, колишній віце-президент Джо Байден. Він обійшов чинного главу держави Дональда Трампа як мінімум на 59 голосів вибірників. Видання “ГОРДОН” зібрало найцікавіші факти про майбутнього главу держави, починаючи від його перших кроків у політиці, закінчуючи ставленням до України.

46-м президентом США стане кандидат від Демократичної партії, колишній віце-президент і сенатор Джо Байден. Незважаючи на те, що офіційний підрахунок голосів в різних штатах ще триває, Байден вже набрав більше мінімально необхідних для перемоги 270 голосів вибірників.

Основний суперник демократа по виборчих перегонах – діючий президент Дональд Трамп – залишився далеко позаду з 214 голосами членів колегії вибірників. І поки Трамп погрожує подати до суду і добитися “чесного підрахунку голосів”, Байден приймає поздоровлення від лідерів інших країн, наприклад: від канцлера Німеччини Ангели Меркель, прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона, президента Франції Еммануеля Макрона, прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо і президента України Володимира Зеленського.

Президентські вибори в США 2020 року побили кілька рекордів. По-перше, явка виборців стала рекордною за останні 120 років – в них взяли участь близько 160 млн американців. По-друге, Байден, якому 20 листопада виповниться 78 років, стане найстаршим президентом в історії США. По-третє, вперше за останні 28 років президент США не переобирається на другий термін (до Трампа останнім таким президентом став Джордж Буш – старший, якого після першої президентської каденції переміг в 1992 році Білл Клінтон).

Найцікавіші факти з особистого життя та політичної кар’єри Джо Байдена, який після інавгурації 20 січня 2021-го очолить Сполучені Штати на чотири роки

7 листопада 2020 року, США, штат Делавер. Переможець президентських перегонів Джо Байден з дружиною Джилл виступає перед своїми прихильниками і каже, що стане президентом всіх американців – і тих, хто проголосував за нього, і тих, хто віддав голоси за його суперника Дональда Трампа. Фото: ЕРА

Цікаві факти з біографії переможця

Факт №1 . Байден тричі намагався стати президентом США. Вперше він балотувався на найвищу посаду в державі більше 30 років тому – на виборах 1988 року. Якийсь час молодий сенатор Байден навіть лідирував серед кандидатів від Демократичної партії за обсягом зібраних спонсорських коштів, але прогриміли скандали, які поставили хрест на його президентських амбіціях.

Байдена викрили у брехні і плагіаті. Під час виборчої кампанії він запевняв, що був кращим випускником школи, університету і юридичного коледжу. Журналісти спростували його слова, здобувши результати успішності Байдена під час навчання, там були погані оцінки. До того ж кандидата-демократа викрили в плагіаті: під час одного зі своїх виступів він багато чого “запозичив” з промови лідера британських лейбористів Ніла Киннока. Після двох цих скандалів Байден зняв свою кандидатуру з президентських виборів, заявивши, що його задавила “гіпертрофована тінь минулих помилок”.Середина 1970-х. Сенатор Джо Байден і президент США Джиммі Картер. Фото: biden.senate.gov

Через 20 років сенатор Байден вдруге вступає в президентську гонку, але знову знімає свою кандидатуру, коли в січні 2008 року набирає менше голосів кандидатів від Демократичної партії. Того року президентські вибори виграв Барак Обама, якого Байден називав “розумним, симпатичним і чистеньким афроамериканским хлопцем”. Це не завадило Обамі вибрати Байдена як свого віце-президента. Політик обіймав цю посаду вісім років поспіль – з 2009-го по 2017-й.

Третя спроба стати президентом виявилася для Байдена вдалою.

Факт №2 . До того як стати віце-президентом, Байден майже 36 років – з 1973-го по 2009-й – був сенатором від штату Делавер. Причому обрався в 30 років – мінімальний вік у США для того, щоб стати сенатором. Байден був шостим наймолодшим сенатором в історії Північної Америки.

У 1974 році авторитетний журнал Time включив молодого сенатора Байдена в число “200 осіб майбутнього, які будуть робити історію”. Однак політична кар’єра Байдена могла перерватися на зльоті. У 1972 році в автокатастрофі гинуть перша дружина Байдена Нелія і їх однорічна дочка Наомі, два малолітніх сина – Джозеф і Хантер – дивом вижили, але отримали важкі травми. Тільки-тільки обраний молодий сенатор Байден добу безперервно проводить в лікарні з синами і відмовляється від подальшої участі в політиці. Тодішній глава Демократичної партії Майкл Менсфіл все ж переконує його прийняти присягу сенатора. Церемонія пройшла прямо в лікарняній палаті, де лежали сини Байдена.Діти Байдена від першого шлюбу Джозеф, Наомі і Хантер. Фото: buildbackbetter.com

Байдену треба було пережити смерть ще одну свою дитину. У 2015-му від раку мозку помер його старший син – генеральний прокурор штату Делавер 46-річний Джозеф Байден. У політика залишилося двоє дітей – син Хантер і дочка від другого шлюбу Ешлі. Крім того, у політика є п’ять онуків.

Факт №3 . Байден народився в католицькій сім’ї вихідців з Ірландії, він старший серед чотирьох дітей, його батько продавав автомобілі. У дитинстві Байден сильно заїкався, але, за власними словами, поборов цей дефект мови, голосно декламуючи ірландську поезію.

Факт №4 . У 1988 році Байдену діагностували аневризм двох судин головного мозку, його госпіталізували в критичному стані і терміново провели операцію. Він зміг повернутися до роботи в Сенаті лише через сім місяців.

Факт №5 . Байку про знайомство з радянським генсеком Леонідом Брежнєвим запустив сам Байден ще в 2007 році під час праймеріз в Демократичній партії. Відповідний фактчекінг провела газета The Washington Post . Виявилося, що під час суперечки зі своїм суперником по партії Біллом Річардсон з приводу того, у кого більше досвіду в міжнародній політиці, Байден похвалився, що керував американською делегацією, що обговорювала з радянським генсеком умови Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Газета перевірила висловлювання сенатора і встановила, що він, м’яко кажучи, вигадав цю історію.

Байден і Україна

З Україною переможця президентських перегонів багато чого пов’язує, причому як позитивного, так і негативного. Байден курирував український напрямок в адміністрації Обами з 2014 року і неодноразово прилітав до Києва з робочим візитом.

У грудні 2015 року, виступаючи з трибуни Верховної Ради в Києві, Байден різко засудив анексію Криму Росією і виступив за введення жорстких санкцій проти Кремля.

“У XXI столітті ми не можемо дозволяти країнам насильно змінювати кордони. Це базові правила. І якщо ми відступимо від них, ми про це пошкодуємо. Росія порушила ці базові правила і продовжує їх порушувати. Сьогодні Росія окупувала суверенну українську територію. Дозвольте мені бути гранично чітким: США не визнають і ніколи не визнають російські спроби анексувати Крим. Саме так просто це і варто розуміти: цього немає ніяких виправдань “, – говорив Байден.

У січні 2018 року Байден розповів, що в обмін на кредитні гарантії від США в розмірі $ 1 млрд він вимагав від президента Петра Порошенка і прем’єра Арсенія Яценюка звільнити генпрокурора Віктора Шокіна.

“Я відчайдушно схвильований регресом в боротьбі з корупцією в Києві. Ось вам конкретний приклад. Мені дали завдання по Україні. Тому я пам’ятаю, як відбув туди, щоб переконати нашу команду, що ми повинні надати Україні довгострокові кредитні гарантії. Я їздив до Києва 12 -13 раз і в кінці повинен був оголосити, що ми пропонуємо ще $ 1 млрд кредитних гарантій. Я отримав обіцянки від Порошенка і Яценюка, що вони будуть робити кроки по генеральному прокурору, але вони цього не зробили “, – розповідав Байден.

“І той сучий син був звільнений, на його місце поставили того, кому в той час довіряли”, – згадував колишній віце-президент США.

Шокін відповів , що заява Байдена в черговий раз підтвердило, що його звільнення відбулося незаконно і було пов’язано з тим, що він відкрив кримінальне провадження щодо української енергетичної компанії Burisma Group, яку пов’язують з екс-міністром екології в уряді Миколи Азарова Миколою Злочевським. У раді директорів цієї компанії значився син Байдена Хантер.

У березні 2019 року тодішній генпрокурор України Юрій Луценко натякнув, що відставка Шокіна пов’язана з кримінальним провадженням, де містилися матеріали про те, що члени ради директорів Burisma, в тому числі Хантер Байден , отримали $ 17 млн, походження яких було сумнівним. У травні Луценко говорив, що у його відомства немає доказів правопорушень з боку Байдена або його сина Хантера.

До слова, в день офіційного оголошення про участь Байдена у виборчій кампанії Хантер вийшов зі складу ради директорів Burisma.

У жовтні 2019 го в ході теледебатів з Трампом Байден заявив, що не бачить конфлікту інтересів між його роботою на державній службі і включенням його сина Хантера до складу правління газодобувної компанії Burisma. “Мій син не здійснював нічого поганого. Я не здійснював нічого поганого. Не було ніякого конфлікту інтересів. Мій син самостійно прийняв рішення [працювати в Україні], я пишаюся вибором, який він зробив”, – підкреслював Байден.

У жовтні 2020 го, по час передвиборної кампанії, Байден в разі перемоги на президентських виборах обіцяв надати Україні летальну зброю, а також допомогу в боротьбі з корупцією.

джерело