Непросто згадати, хто з лідерів держав-сусідів України викликав таку уваги та стільки позитивних відгуків щодо свого обрання, як це сталося із майбутньою президенткою Молдови Маєю Санду.

До певної міри це є “заслугою” її попередника, лідера Партії соціалістів Молдови Ігоря Додона. Чинний керівник Молдови має в Україні вельми негативний імідж – як через свої давнішні коментарі про “російський Крим”, так і через те, що за чотири роки на посаді його міжнародна діяльність концентрувалася переважно на співпраці з РФ, через що за ним закріпився імідж проросійського політика.

Мая Санду, на відміну від нього, орієнтована на Захід. Вона відкрито називає дії РФ проти України агресією, Крим вважає окупованою частиною України і ще чотири роки тому обіцяла ЄвроПравді не відходити від цих принципів.

Втім, чого чекати на практиці у співпраці наших держав? І що робитиме новообрана президентка, щоби “зшити” власну країну?

Про це “Європейська правда” спитала на зустрічі з нею у Кишиневі. Ми найдетальніше висвітлювали вибори у Молдові та стали першим українським виданням, якому Санду погодилася дати інтерв’ю.

“У мене немає пояснень дурниць, які наговорив і які зробив Додон”

– Зеленський вже привітав вас і запросив відвідати Україну. Коли вас чекати у Києві?

– Офіційного запрошення в мене ще немає, але після інавгурації, у січні, я буду рада поїхати до Києва та особисто поспілкуватися із Володимиром Зеленським про українсько-молдовські відносини.

Ми маємо відновити, “полагодити” відносини між нашими державами після того, куди вони зайшли за останні чотири роки, за президентства Ігоря Додона. На жаль, мій попередник не просто не зміг побудувати відносин з Україною, а й, по суті, ізолював нашу державу.

– Що означає це “полагодження” відносин? Що має змінитися?

– По-перше, для держав-сусідів є природним мати добрі відносини. Зараз цього немає – Додону вдалося жодного разу не відвідати Україну за чотири роки на посаді.

По-друге, нам треба активніше взаємодіяти для досягнення нашої спільної мети – зближення з ЄС. І Молдова, і Україна задекларували, що одного дня ми вступимо до Євросоюзу. Але для цього нам необхідно змінитися, запровадити європейські стандарти, побудувати сильну державу, яка долатиме корупцію, матиме прозоре урядування та високі стандарти життя. Я вірю, що нам буде простіше робити це разом.

І по-третє, є питання двостороннього порядку денного, які ми маємо вирішити.

– За Додона наші відносини були зіпсовані через його заяви про Крим. А якою є ваша позиція щодо Криму?

– Моя позиція не змінилася відтоді, коли ми з вами говорили ще у 2016 році.

Крим – це частина України.

Я поважаю територіальну цілісність і суверенітет України щодо Криму. Я про це говорила, коли була прем’єр-міністром, і запевняю, я говоритиму точно те саме, коли стану президентом.

– Чому взагалі прозвучала та заява Додона?

– У мене немає пояснень дурниць, які наговорив і які зробив президент Молдови за останні чотири роки.

– А що думають пересічні молдовани про Крим та про дії РФ в Україні та щодо України?

– По-різному думають. Як ми бачимо в опитуваннях, є люди, які поділяють мою точку зору, і є ті, що думають інакше.

Причина у тому, що люди отримують інформацію з різних джерел, від різних ЗМІ. Треба визнати, що в Молдові загалом дуже мало інформації про події в Україні. Присутність українських ЗМІ також дуже низька. Натомість російські ЗМІ дуже широко присутні, і є чимало людей, на яких вони впливають. Тому ми маємо поділ у суспільстві у ставленні до Криму.

Хоча й не лише про російські ЗМІ йдеться. Медіа у Молдові часто використовують з політичною метою – як було під час цієї кампанії. Політики, щоби утриматися при владі, намагаються лякати людей – мовляв, “якщо не ми, то буде війна”. Із цим ми також плануємо боротися. Будемо намагатися змінити структуру медіа у Молдові, зробити їх більш незалежними, змінити регулятора тощо.

Автор

Удовенко Олександр