28 листопада у християн східного обряду розпочинається Різдвяний піст. Цей піст встановлений, щоб люди до дня Різдва Христового змінилися духовно. Сприяє в цьому молитва, покаяння, утримання від пристрастей, справи милосердя. Наприклад, допомога хворим, самотнім, нужденним людям та сиротам.

Різдвяний піст триває сорок днів з 28 листопада до 6 січня і закінчується святкуванням 7 січня Різдва Христового.

Згідно з церковним уставом, в усі дні посту з раціону виключаються м’ясні, молочні продукти та яйця.

По понеділках, середах та п’ятницях дозволено споживати рослинну їжу без олії.

У вівторок та четвер дозволено споживати рослинну їжу з олією.

По суботах, неділях та на великі свята до 2 січня дозволяється також вживати рибу та морепродукти.

На Різдвяний піст припадають важливі церковні свята – Введення у храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), святкування на честь святителя і чудотворця Миколая (19 грудня).

Після 2 січня піст посилюється та рибні продукти не вживаються. Напередодні Різдва відзначається Святвечір, або Надвечір’я 6-го січня, що є днем найсуворішого посту. У цей день не можна їсти до закінчення вечірнього богослужіння або за народною традицією до появи на небі «першої зірки» на пам’ять про Вифлеємську зірку.

Піст може бути послаблений для хворих; для людей похилого віку; людям, які важко фізично працюють; подорожуючим. Для цього необхідно звернутися за благословенням до священника.

Посту можуть не дотримуватись: вагітні жінки, маленькі діти.

Протягом посту можна вживати такі продукти та страви:

картоплю та вироби з неї;
пісний борщ, різного роду супи, каші; пісні млинці та вареники;
свіжі, консервовані та квашені овочі (помідори, огірки, капусту, тощо);
фрукти, ягоди;
бобові;
гриби;
сухофрукти, горіхи, мед тощо.
Цікаві факти про Різдвяний піст:

Інша його назва – Филипів піст (Пилипів, Пилипівка). Пов’язано це з тим, що 27 листопада, за день до початку посту, святкується пам’ять одного з дванадцяти апостолів Христа – апостола Филипа. У цей день по церквах відбуваються заговини на піст.
Перші згадки про цей піст у творах святого Амвросія Медіоланського, Філастрія, блаженного Августина, датовані ІV століттям.
Спочатку він тривав всього лиш сім днів (у деяких християн – більше), але в 1166 році Константинопольський патріарх Лука Хрисоверг встановив дотримуватися Різдвяного посту сорок днів.

джерело