Одне з головних відмінностей людини від інших тварин — усвідомлене мислення, яке, в свою чергу, складається з конкретного і абстрактного. Уяви, якщо б ідеї, що приходять в твою голову, могли бути реалізовані набагато швидше, ніж ти можеш очікувати. За результативний підсумок і задоволення результатом відповідає абстрактне мислення. Розповімо, що це таке і як його можна розвинути.

Що представляє з себе абстрактне мислення

Абстрактне мислення — це здатність людини представляти речі, інших людей або явища, коли вони не знаходяться перед ним фізично. З його допомогою ми можемо думати про предмет, який тільки що побачили, роздумувати про філософію, зберігати в голові набір моральних принципів і так далі. Абстрактне мислення безпосередньо пов’язане з баченням контексту і загальної картини, яка оточує подія або ідею. Це вміння дає людині можливість фантазувати, подумки переноситися в просторі, проживати вже знайомі почуття і відчуття.

Людина, яка спирається на абстрактне мислення для пізнання навколишнього світу, використовує метафори й аналогії. Він бачить різницю між вербальним і невербальним, подумки пересуває об’єкти без необхідності їх обертання.

Складно пояснити, що таке абстрактне мислення, адже це поняття саме по собі абстрактно. Для того щоб зрозуміти, наскільки воно відноситься до твого власного досвіду, можеш відповісти на наступні питання:

Чи можеш ти уявити деталі, пов’язані із загальною картиною?
Питаєш ти себе «чому?»
Шукаєш ти більш глибокі значення та основні закономірності у звичних речах?
Прагнеш зрозуміти, як вони ставляться до всього іншого у твоєму життєвому досвіді?
Якщо все ти відповів «так», можемо тебе привітати: навички абстрактного мислення у тебе є.

Чому абстрактне мислення так важливо
Людина, активно використовує абстрактне мислення у своєму житті, здатний добре уявити складні ідеї, розробити їх, він читає невербальні підказки тіла для того, щоб оцінити поточну ситуацію. Ті, у кого розвинені навички абстрактного мислення, можуть приймати більш обґрунтовані рішення, спираючись на можливості, які виходять за межі конкретики.
Абстрактне мислення допомагає краще орієнтуватися в житті. А якщо одночасно вдаватися і до абстрактного і конкретного мислення, це дасть тобі більш широке уявлення про будь-яку ситуацію. Розуміння загальної картини та опрацювання можливих подій допоможе тобі приймати кращі рішення і запобігати негативним наслідках якоїсь досконалої дії.

Як можна розвинути абстрактне мислення
Навіть якщо ти ніколи не замислювався про те, що це таке, хоча б раз в житті ти точно до нього вдавався. Існує багато способів використовувати абстрактне мислення таким чином, щоб розвинути його.

Подумай про концепцію предмета або явища

Кожен раз, коли ти уявляєш собі неконкретні ситуації, — це вже робота абстрактного мислення. Такі поняття, як любов, повага, підтримка, означають все, у чого немає конкретної фізичної форми. Це ті концепції, які вимагають абстрактного мислення.

Наприклад, Статуя Свободи — це конкретна концепція. А свобода, справедливість і демократія — абстрактні концепції, які безпосередньо пов’язані з конкретним предметом. Ще один приклад: твоя собака — це конкретний об’єкт, а твої роздуми про ваших взаєминах, її розвитку, турботі є абстрактними думками.

Гра в асоціації

Такий спосіб є одним з найбільш простих і звичних нам. Ти можеш подумати про те, які асоціації ти відчуваєш при думці про те чи іншому предметі, людині, явище, поняття. Подумки порівняти, на що схожі хмари, машини, створені людиною роботи-пилососи. Уявити, на що схожі звуки і мелодії, провести паралель з яким-небудь фільмом або книгою.

Якщо ти будеш виконувати цю вправу часто, то досить скоро ти помітиш, як краще став сприймати навколишній тебе світ, засвоювати інформацію і встановлювати причинно-наслідкові зв’язки.

Розвивай креативність

Ще одним хорошим вправою є наступне. Закрий очі і подумай про тих, з ким ти спілкувався за день або як контактував. Згадай в деталях їх одяг, особливості мови, жестикуляцію, емоції, відображені на обличчі. Також постарайся згадати свої особисті відчуття під час спілкування з цими людьми, переживання, стан. Спробуй створити в голові їх образи.

За такою ж схемою ти можеш працювати з образами емоцій, які не прив’язані до конкретних об’єктів. Чи спробувати уявити образ якої-небудь ідеї, терміна або поняття. Прослідкуй свої асоціації та відчуття, зв’яжи їх з символами, що представляється.

Використовуй метафори та аналогії
Ці засоби мовлення можуть стати відмінним стартом для розвитку абстрактного мислення. Читання художніх творів, а в кращому випадку — їх написання, дасть напрямок роботи з абстракцією. Ще одним варіантом може стати виставка сучасного мистецтва — адже саме в ньому міститься найбільша кількість метафор і аналогій, які дають поживу для фантазії.

Метафори і аналогії створюють зв’язок між двома ідеями, які спочатку можуть бути як абстрактними, так і конкретними.

Весь час задавай питання

Чим частіше ти будеш замислюватися про те, що відбувається навколо і всередині тебе, тим краще буде розвинене твоє абстрактне мислення. Постійно запитуй «Чому?»: «Чому в цьому проекті повинні бути саме ці завдання?», «Чому ця річ повинна працювати саме таким чином?», «Чому людині необхідно зробити це?»

Якщо питання, що починаються з «чому», не дають відповіді, спробуй перефразувати: «Що має бути в результаті моєї діяльності?», «Чи можу я спростити цю проблему і як?», «Кому це може знадобитися?» Продовжуй задавати собі питання, і ти зможеш побачити загальну картину проблеми, а не тільки її саму.

джерело