Ось і розпочався новий 2021 рік, якого людство чекало з великим нетерпінням. Головне очікування – це стримання пандемії коронавірусу та віднайдення ліків проти хвороби. Також українці сподіваються на зміцнення курсу гривні та росту економіки.

Чого чекати від нового 2021 року, на думку експертів, розповідаємо детальніше.

Що буде з курсом гривні наступного року

Експерти не дали однозначного прогнозу щодо курсу національної валюти, однак деякі з них вважають, що гривня зміцниться.

Уряд у законі про держбюджет встановив середній курс на 2021 рік на рівні 29,1 грн за дол. Стриманим був серпневий консенсус-прогноз опитаних урядом експертів щодо середнього курсу на 2021 рік: 28,6 грн за дол.

У жовтні МВФ припускав, що у 2021 році курс становитиме 28,12 грн за дол. Влітку МВФ був набагато песимістичнішим: 28,9 грн за дол.

Позитивні сигнали, які українська економіка отримала наприкінці 2020 року, змусили багатьох аналітиків переглянути свої прогнози, зокрема щодо курсу валют.

Наприклад, у Dragon Capital вважають, що тренд на зміцнення гривні, що почався в грудні, триватиме.

“За нашим оновленим прогнозом, курс гривні буде близьким до 27,5 грн за дол до кінця 2020 року. Поступове укріплення гривні продовжиться в першому кварталі наступного року, але до кінця року курс повернеться до 28 грн за дол”, – зазначила головна економістка компанії Олена Білан.

У групі ICU теж очікують поступового зміцнення гривні на початку 2021 року та її послаблення в кінці року.

“Вища активність експортерів та збільшення припливу зовнішнього капіталу сприятимуть помірному посиленню гривні в першому півріччі 2021 року. Подальший перехід до дефіциту поточного рахунку буде тиснути на курс у другому півріччі, і він повинен закінчити 2021 рік у діапазоні 27,5-28 грн за дол”, – переконаний голова департаменту з корпоративного аналізу групи ICU Олександр Мартиненко.

Менш оптимістичні прогнози дали у Concorde Capital. Там очікують, що у 2021 році гривня просяде до 28,5 грн за дол, а сприятимуть цьому передусім психологічні фактори.

Банки з іноземним капіталом, що працюють в Україні, теж дають хвилеподібний прогноз курсу на 2021 рік: поступове зміцнення гривні на початку року перейде в послаблення наприкінці року.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства вважає позитивну динаміку ВВП цілком вірогідною і підтвердило липневий прогноз в 4,6% зростання економіки у 2021 році.

За словами очільника відомства Ігоря Петрашка, позитивна динаміка ВВП цілком імовірна, враховуючи початок запуску вакцинації у світі, а також продовження реалізації стимулюючих заходів уряду і НБУ.

Зокрема, в Мінекономіки розраховують на розширення фінансових інструментів для бізнесу, підтримку національного виробника, реформування залізничної галузі, посилення експортних можливостей, старт великої приватизації, розширення підтримки АПК через агрострахування і зрошення, старт земельної реформи.

За прогнозами Мінекономіки, за підсумками першого кварталу 2021 року падіння ВВП може досягти 3%.

А тим часом аналітики Oxford Economics очікують зростання ВВП за підсумками 2021 року, а саме на 4%.

Експерти переконані, що до кінця 2021 року сума державного боргу України буде вражаючою – майже 100 млрд дол.

Економічний аналітик Віктор Скаршевський зазначив, що лише за 10 днів у грудні український уряд запозичив на внутрішніх та зовнішніх ринках 5 мільярдів доларів. Скаршевський зауважив, що прем’єр країни Денис Шмигаль не може не бути радим новому кредитові, адже ним він позакриває усі свої питання. Натомість державний борг України в наступному році, внаслідок отримання чергової “допомоги”, зросте ще на 8 мільярдів доларів.

Зі слів Скаршевського, зараз запозичення України стали подібні до фінансової піраміди, адже новий борг держава бере набагато дорожче, аніж той, що наразі віддає.

“Особливо це стосується внутрішнього боргу. І це неправильна економічна модель, бо ми думаємо про те, де б перезапозичити, щоб віддати, але не думаємо, як розвивати економіку. Останній часом в уряді не було жодних дискусій щодо розширення ринку збуту для української промисловості. Виникає гарна ідея лише щодо того, щоб ми купували у свого виробника, але в той же момент Європейський Союз і Америка каже, що не можна цього робити”, – прокоментував Віктор Скаршевський.

До того ж на 2021 роки припадають пікові виплати за зовнішнім заборгуванням – загалом 15,6 мільярда доларів, з яких понад чверть це відсотки. Найбільше доведеться сплатити у першому та третьому кварталі.

У січні-березні Україна заплатить 4,69 мільярда доларів, з яких 1,39 мільярда – відсоткові платежі.
У другому кварталі Україна повинна заплатити менше – 2,16 мільярда доларів, з яких 664 мільйони набігли у вигляді відсотків.
У період з липня по вересень включно доведеться віддати 5,73 мільярда доларів. А це більше, ніж планує дати нам МВФ в рамках півторарічної програми stand-by. З цих грошей 1,68 мільярда доларів – відсоткові платежі.
На останній квартал 2021 року передбачено виплати у розмірі 2,32 мільярда доларів, з яких 706 мільйонів доларів набігли відсотками.
Новини за темою: Рік Білого Бика: Як правильно зустріти 2021 рік, щоб мати гармонію та здоров’я
Що буде з політичною ситуацією у 2021 році

Загалом офіційно про дострокові перевибори Ради чи президента не повідомлялося, однак, на думку політологів, 2021 рік може бути динамічнішим.

Згідно із даними одразу кількох соціологічних опитувань, які провели наприкінці листопада та в грудні 2020-го, президент Володимир Зеленський є одночасно і лідером політичних рейтингів, і головним розчаруванням року для українців.

На думку політолога Олександра Радчука, Володимир Зеленський зможе зміцнити власні позиції шляхом переговорів як зі “старими”, так і “новими” політичними елітами. Принагідно, стримавши відцентрові тенденції у власній політичній команді.

Принаймні, у відставку та перевибори президента українці вірять неохоче, хоча і допускають подібний сценарій. Ймовірно, наступного року відбудеться переформатування в інших інститутах влади, а от питання дострокового припинення повноважень глави держави у 2021-му очікувати не варто.

А от доля Кабміну, швидше за все, у 2021-му році цілковито залежатиме від сценарію, який обере провладна команда на Банковій та у монобільшості Верховної Ради.

Кабмін може стати як місцем “з’єднання” різних груп впливів, так і фактором дестабілізації, який “топитиме” і рейтинг президента, і підтримку “Слуги народу”. Цікаво й те, що голосів монобільшості на зміну складу всього уряду, у разі його відставки, точно не вистачатиме. А значить, доведеться шукати союзників, чи задовольнятися “косметичними” відставками та призначеннями окремих міністрів.

Де-юре у Верховній Раді зберігається монобільшість однієї фракції ‒ “Слуга народу”. Де-факто, ще з весни цього року для ключових голосувань монобільшості доводилося шукати партнерів серед інших фракцій та депутатських груп.

Саме Верховна Рада, серед очікувань українців, є першим претендентом на дострокову заміну у 2021-му. На такий сценарій можуть погодитися й різні політичні групи впливу та олігархи – якщо знаходити спільну мову у нинішній конфігурації влади ставатиме дедалі важче.

Україна у 2021 році очікує отримання вакцин від коронавірусу. За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, перший етап щеплень заплановано почати у січні 2021 року, однак його терміни можуть зсунутись на незначний час.

Загалом протягом 2021-2022 років в Україні планують вакцинувати 50% населення. Першими щеплення отримають медики, які працюють із хворими на COVID-19, жителі та співробітники інтернатів і будинків для пристарілих, а також військовослужбовці, які беруть участь в Операції об’єднаних сил на Донбасі.

У Всесвітній організації охорони здоров’я вважають, що світ ще далекий до завершення пандемії коронавірусу. ВООЗ намагається бути обережною у прогнозах щодо розвитку ситуації з COVID-19.

Директор Європейського бюро ВООЗ Ганс Клюге зазначив, що організації складно прогнозувати розвиток ситуації з коронавірусом, оскільки вона дуже непередбачувана.

“Як тільки заходи профілактики, локдауну та зусиль з контролю над вірусом активно застосуються, він піде на спад. Варто розслабитися – і ми знову бачимо швидке зростання числа хворих”, – зазначив директор Європейського бюро ВООЗ.

До того ж в організації зазначили, що ймовірне поширення третьої хвилі коронавірусу на початку 2021 року.

Однак лідери країн великі очікування покладають на щеплення від коронавірусної хвороби. Приміром новообраний президент США Джо Байден повідомив, що адміністрація проведе 100 млн вакцинацій після того, як він вступить на посаду. Байден вказав, що необхідні негайні дії, щоб залучити достатньо ресурсів для поширення та виробництва вакцини.

Чого очікувати українцям у 2021 році в соціальній сфері

Наступного року урядовці обіцяють підвищити зарплати вчителям попри економічні труднощі, пов’язані з пандемією.

Колишній тимчасовий виконувач обов’язків міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що у проєкті Державного бюджету вказано, що посадові оклади працівників будуть збільшувати двічі: з 1 січня та з 1 липня. Так, з січня 2021 року ставки заробітної плати працівників бюджетної сфери, в тому числі галузі освіти і науки, збільшаться на 20 відсотків, а з липня – ще на 8,3 відсотка.

Тим часом прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про підвищення зарплат медичним працівникам та збільшення фінансування медицини у 2021 році. У держбюджеті на медицину передбачено рекордні 163 мільярди гривень.

У зв’язку з цим наступного року продовжить діяти доплата лікарям, які борються з COVID-19, у розмірі 300%. Крім того, на 2-2,5 тисячі гривень буде підвищено зарплату всьому медичному персоналу.

Планується у 2021 році провести декілька підвищень мінімальної заробітної плати та пенсій.

Однак на фоні невеликого підвищення доходів українців чекають чималі видатки – уже в січні вартість природного газу збільшиться на 14% від ціни у грудні 2020-го. Ціни на природний газ для побутових клієнтів в січні 2021 року встановлено на рівні 7,22 гривні за куб.м з ПДВ і без урахування вартості розподілу (доставки). У грудні 2020 року ціна складала 6,33 грн.

У компанії пояснили, що зміни цін на газ у січні обумовлені, в першу чергу, сезонним фактором та збільшенням оптової ціни на блакитне паливо.

А тим часом Національна комісія з питань державного регулювання енергетики та комунальних послуг підвищила тарифи 23 теплоелектростанцій на тепло для населення у 2021 році.

Рішення ухвалили на підставі звернення представників ТЕЦ. Середі регіонів найменше підвищили тариф для Дніпровської ТЕЦ – на 5,5%, а найбільше – для столичної “Євро-реконструкції”, де ціна зросте на 49,7%.

Середньозважений тариф на тепло для населення після підвищення становитиме 1121,71 грн/Гкал. Найвищий тариф в результаті зростання цін має Сєвєродонецька ТЕЦ – 1471,54 грн/Гкал, а найнижчий – у ТЕЦ-2 Есхар (Харківська область) – 653,99 грн/Гкал.

Що стосується обґрунтувань такого підвищення тарифів, то регулятор заявив про значне зниження обсягів виробництва теплової енергії, підвищення заробітної плати для співробітників ТЕЦ, зростання цін на вугілля і газ та зростання витрат на послуги з розподілу газу.

За матеріалами з відкритих джерел: Удовенко Олександр

Автор

Удовенко Олександр