Перед впровадженням в Україні загальнонаціонального посиленого карантину Президент Володимир Зеленський провів планову селекторну нараду за участю урядовців, керівників силових відомств. Учасники заходу обговорили, які саме кроки здійснюватиме уряд, які обмеження і в який час діятимуть у країні.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль відзначив, що вже третій день поспіль спостерігається тенденція до зростання кількості хворих.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов додав, що світовий досвід показує: у країнах, де не діяв жорсткий карантин під час різдвяних і новорічних канікул, відбувається зростання кількості хворих упродовж 14 днів, оскільки на свята населення активно переміщується. Він додав, що епідеміологи констатують скорочення інкубаційного періоду коронавірусу в Україні до семи-восьми днів і «молодшання» хвороби.

Очільник МОЗ також нагадав про сезонне зростання кількості хворих на грип узимку.

«Впроваджуючи відзавтра більш жорсткий карантин, ми уникнемо великого зростання хворих як на коронавірус, так і на звичайний сезонний грип. Таким чином зменшимо й навантаження на лікарні, адже одні й ті самі заклади лікують хворих на кожну з цих недуг», – сказав Максим Степанов.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль нагадав, що працюватиме громадський транспорт, стратегічні підприємства, дитячі садочки.

«ЛЮДИ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ У СТРАТЕГІЧНІЙ ІНФРАСТРУКТУРІ, ПОВИННІ МАТИ МІСЦЕ, ДЕ ЗАЛИШАТИ ДІТЕЙ. ВОДНОЧАС ДІТОК У САДОЧКАХ ЗНАЧНО МЕНШЕ, НІЖ У ІНШИХ ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ. ВІДСОТОК МАЛЕЧІ, ЩО ХВОРІЄ, СТАНОВИТЬ 1,6%, ТОМУ САДОЧКИ, СКОРІШЕ, ВИРІШУЮТЬ ПРОБЛЕМУ, А НЕ СТВОРЮЮТЬ ЇЇ. І ДО ЦЬОГО ПРАГНЕ СВІТОВА ПРАКТИКА», – СКАЗАВ ВІН.

Президент переконався, що працюватиме інфраструктура, яка має критичне значення, магазини, що продають продукти харчування, засоби гігієни та побутову хімію. І хоч розважальна інфраструктура та святкові ярмарки будуть закриті, кафе та ресторани працюватимуть на винос. МАФи й кіоски, які розташовані на відстані та не створюватимуть скупчення людей, теж зможуть надавати свої послуги.

«ЦЕЙ КАРАНТИН ПОМ’ЯКШЕНИЙ І НЕ ТАКИЙ ЖОРСТКИЙ, ЯК ВЕСНЯНИЙ ЛОКДАУН. ВІН ТАКОЖ БІЛЬШ ЛОЯЛЬНИЙ У ПОРІВНЯННІ З ТИМИ ЗАХОДАМИ, ЩО ВПРОВАДЖУЮТЬСЯ В ІНШИХ КРАЇНАХ. ОДНАК МИ ЗБИВАЄМО ОДРАЗУ ХВИЛЮ ЗРОСТАННЯ КІЛЬКОСТІ ХВОРИХ ПІСЛЯ НОВОРІЧНИХ СВЯТ І ПАРАЛЕЛЬНО ПРИСКОРЮЄМО ОТРИМАННЯ ЯКІСНОЇ ЗАРЕЄСТРОВАНОЇ ВАКЦИНИ, СХВАЛЕНОЇ ВООЗ», – СКАЗАВ ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ.

Посилений карантин триватиме з 8 до 24 січня.

Автор

Удовенко Олександр