Головна причина погодних змін – течія Гольфстрім, що омиває береги Європи теплими водами. В останні роки вона значно ослабла, а це, згідно з дослідженнями команди ірландських, британських і німецьких вчених (висновки опубліковані в науковому журналі Nature Geosciences), загрожує почастішанням екстремальних погодних явищ, передають Патріоти України.

Ослаблення Гольфстріму може, наприклад, посилити снігові бурі над Атлантикою. В якості інших можливих наслідків називаються також аномально спекотна погода і посилення посухи влітку.
“Гольфстрім служить нашій планеті в якості потужного теплового насоса і в значній мірі визначає клімат. Але аналіз нових даних показав, що система загрожує втратити рівновагу”, – повідомляє німецький журнал Der Spiegel.
“Гольфстрім функціонує як “величезна стрічка конвеєра, яка переносить теплі поверхневі води з екватора на північ, а холодні, малосолоні глибинні води відправляє назад на південь”, – пояснює Штефан Рамшторф, науковий співробітник Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін (PIK). Таким чином переноситься величезну кількість тепла.
Вчені вважають, що більш ніж за тисячу років система Гольфстріму була настільки слабкою, як в останні десятиліття. З середини XX століття вона сповільнилася приблизно на 15%. Цей висновок тривожний в зв’язку з тим, що гігантська циркуляція океану є однією з найважливіших систем перенесення тепла на Землі: її зміна може спричинити за собою відчутні наслідки для клімату.
Ослаблення Гольфстріму впливає на обидві сторони Атлантичного океану. Поверхнева течія, що рухається на північ, призводить до відхилення водних мас вправо, в бік від східного узбережжя США. Це пов’язано з обертанням Землі, в результаті якого рухомі об’єкти зміщуються (наприклад, течії в Північній півкулі зміщуються вправо, в Південному – вліво). Якщо течія сповільнюється, цей ефект слабшає, і у східного узбережжя США може накопичуватися більше води. “А це призводить до більш інтенсивного підвищення рівня моря”, – пише Der Spiegel.
І якщо глобальне потепління продовжиться, система Гольфстріму буде слабшати. Згідно останнього покоління кліматичних моделей, до 2100 року вона ослабне на 34-45%. “В результаті ми опинимося в небезпечній близькості до критичної точки, коли течія стане нестабільною”, – повідомляє Рамшторф.

Патріоти України

Автор

Удовенко Олександр